«Για την Ελλάδα, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», δηλώνει ο Κερέ στη συνέντευξή του που δόθηκε στις 25 Απριλίου και δημοσιεύεται σήμερα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κινηθεί προς μια λύση που υλοποιεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η αξιολόγηση αφορά την εφαρμογή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσεγγίσει τους θεσμούς: υπάρχει σχεδόν συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε δύσκολους τομείς όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ο φόρος εισοδήματος. Αυτό είναι θετικό. Δεν είμαστε ακόμα στο 100%, αλλά είμαστε κοντά».
Ο Κερέ σημειώνει ότι τώρα θα πρέπει να συζητηθεί το επόμενο βήμα, δηλαδή η δημοσιονομική πορεία έως το 2018 και ύστερα, η βιωσιμότητα του χρέους και κατά πόσο θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκτιμά ότι προτεραιότητα αυτή την εβδομάδα είναι να συμφωνηθούν τα προληπτικά μέτρα, τα οποία ο ίδιος τα θεωρεί εγγύηση στην περίπτωση που υλοποιηθεί το δημοσιονομικό σενάριο του ΔΝΤ, το οποίο είναι πιο συντηρητικό από τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Σε αυτή τη φάση, είναι μια συζήτηση για τη διαχείριση κινδύνου και το πώς θα καλυφθεί αυτός ο κίνδυνος. Πρόκειται για μέτρα – εάν το σενάριο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM είναι το σωστό – που η Ελλάδα ποτέ δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει», επισημαίνει ο Κερέ στη συνέντευξη, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Αναφορικά με το χρέος, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θεωρεί πως υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς η συζήτηση αφορά το τι θα συμβεί μετά το 2018 και μακροπρόθεσμα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εξαρτηθεί από υποθέσεις για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επιτόκια. Σε αυτή τη βάση, αναμένω ότι θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του», προσθέτει ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει συζήτηση του ελληνικού θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ο Κερέ απάντησε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει όταν οι καταθέτες επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και οι τράπεζες μπορούν πάλι να δανείσουν στην οικονομία και όταν επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές. Αλλά φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο αξιωματούχος.
Ο Κερέ αναφέρεται και στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι έχουν ισχυρή κεφαλαιακή θέση, καθώς ανακεφαλαιοποιήθηκαν. «Τα βασικά ζητήματα είναι η πρόσβαση στη ρευστότητα, η οποία εξαρτάται από τη συνολική εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο», εξηγεί ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ