Πέμπτη, 5 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ελεύθερη πτώση -3,22% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Απειλή υποβάθμισης και της γαλλικής οικονομίας

Η απειλή της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Fitch, οδήγησε σύμφωνα με αναλυτές τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.450 μονάδες, αγνοώντας τις τάσεις των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών αλλά και την αμερικανική αισιοδοξία.
 

Αναλυτές εκτιμούν πως αρνητικό κλίμα πυροδοτήθηκε και από τα σχόλια του επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pimco στο Μόναχο, Andrew Bosomworth, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα ορθοποδήσουν και πάλι χωρίς είτε το δικό τους νόμισμα ή υψηλές μεταβιβαστικές πληρωμές.Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση αν δεν μπορούν να διαχειριστούν το βάρος των χρεών τους.
 
Σε όλα αυτά βέβαια έβαλε το χεράκι της και η Moody’s που έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις έξι ελληνικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, έκλεισε στις 1.449,79 μονάδες με απώλειες 3,22% ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονταν οι Geniki και ΑΤΕ με πτώση π’ανω από 9%.

Την ίδια ώρα διευρύνονται τα spread της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τα ελληνικά και ιρλανδικά να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.
 
Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού ενισχύεται στις 908,3 μονάδες βάσης, κατά 20 μ.β. υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.
 
Ελαφρώς ανοδικά και τα spread της υπόλοιπης περιφέρειας, με τα ιρλανδικά να βρίσκονται στις 544 μ.β. (+3,67 μ.β.), τα πορτογαλικά στις 347 μ.β. (+0,69 μ.β.) και τα ιταλικά στις 165 μ.β. (+3,78 μ.β.), ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ισπανικά διαμορφούμενα στις 253 μ.β. (-0,03 μ.β.).
 
Η εντυπωσιακότερη όμως οικονομική είδηση της ημέρας είναι ότι και η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει την κορυφαία πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ που διαθέτει σήμερα αφού η ευρωπαϊκή κρίση χρεών προκαλεί ένα κύμα υποβαθμίσεων, απειλώντας να περιλάβει ακόμη και τις υψηλότερα διαβαθμισμένες χώρες-μέλη.
 
Από την αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (Credit default swaps) προκύπτει ότι είναι πιο ακριβό να ασφαλίσει κανείς το γαλλικό χρέος παρά τους τίτλους χωρών με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα όπως η Τσεχία και η Χιλή.
 
Εκτός και εάν προχωρήσει σε σημαντική μείωση του ελλείμματός της, η Γαλλία είναι επιδεκτική υποβάθμισης, δήλωσε ο Padhraic Garvey, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων αναπτυγμένων χωρών στην ING Bank NV του Άμστερνταμ.
 
Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και είναι εκτεθειμένες σε συστημικούς κινδύνους  πρόσθεσε ο Markus Ernst, πιστωτικός αναλυτής στην UniCredit SpA στο Μόναχο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε