Site icon NewsIT

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έως και 200 ευρώ περισσότεροι φόροι μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού – Παραδείγματα

10.04.2024 | 06:27
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έως και 200 ευρώ περισσότεροι φόροι μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού – Παραδείγματα

Διπλή επιβάρυνση επιφέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από 1η Απριλίου 2024 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς εκτός του μεγαλύτερου μισθολογικού κόστους θα κληθούν να πληρώσουν διογκωμένους φόρους, με βάση νόμο που πέρασε η κυβέρνηση πέρυσι και συνδέει το τεκμαρτό εισόδημα με τον κατώτατο μισθό. 

Υπενθυμίζεται, πως βάσει του προηγούμενου επιπέδου του κατώτατου μισθού, στα 780 ευρώ, ο ελάχιστος φόρος για έναν ελεύθερο επαγγελματία υπολογιζόταν με βάση τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα στα 10.920 ευρώ, φτάνοντας το λιγότερο τα 1.102 ευρώ.

Με την αύξηση του κατώτατου στα 830 ευρώ, αυξάνεται και η βάση υπολογισμού στα 11.630 ευρώ και ως εκ τούτου, από το 2025, και ο φόρος στα 1.258 ευρώ, χωρίς ωστόσο, να είναι μόνο αυτοί οι μοναδικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την φορολόγηση.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος για τους ασκούντες ατομική εργασία το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται του ποσού των 50.000 ευρώ που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω:

(α) ποσού μέχρι τις 30.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο εκ των εξής:

  • του ετήσιου ποσού του μικτού κατώτατου μισθού, όπως ισχύει κατά την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου φορολογικού έτους, προσαυξανόμενου κατά 10% για τα τρία έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας από τη δήλωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, επιπλέον 10%, επί του ποσού της τρίτης τριετίας για τα τρία (3) έτη που έπονται της δεύτερης τριετίας και επιπλέον δέκα τοις εκατό (10%), επί του ποσού της τέταρτης τριετίας για τα επόμενα έτη ή
  • του ποσού που αντιστοιχεί στις μικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο επιχειρηματία.

(β) ποσού, έως 15.000 ευρώ που ισούται με το 10% του ετήσιου κόστους που καταβάλλει ο υπόχρεος για τη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί, πλέον

(γ) ποσού που ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)

Η προσαύξηση της περίπτωση όσων ατομικών επιχειρηματιών με ποσό τεκμαρτού εισοδήματος της περίπτωσης (γ) δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή
  • όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο Κ.Α.Δ. δεν υπερβαίνει τους 30.

Τα παραδείγματα

Επεξηγώντας περαιτέρω τις αλλαγές, ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου, της Παντελής Παν. & Συνεργάτες, παραθέτει στο newsit.gr, συγκεκριμένα παραδείγματα υπολογίζοντας τις τριετίες λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης, συγκρίνοντας τον ελάχιστο φόρο με κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ συγκριτικά με τα επίπεδα των 780 ευρώ. Αναλυτικά:

Σημειώνεται, πως στα πλάνα της κυβέρνησης, με βάση τις εξαγγελίες της, είναι η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια που απομένουν για το τέλος της τετραετίας διακυβέρνησης, γεγονός που θα συμπαρασύρει περαιτέρω και τους φόρους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version