Βέβαια δυστυχώς ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και αυτό συμβαίνει σε θεωρητικό επίπεδο και όχι πραγματικό για τον απλούστατο λόγο ότι οι ΗΠΑ δανείζονται σε πραγματικές συνθήκες και η Ελλάδα σε εικονικές.
Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα χαμηλά ρεκόρ, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες.
Μάλιστα, οι αποδόσεις έχουν πέσει τόσο πολύ που από χθες συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω κι από την απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού! Συγκεκριμένα η ελληνική διετία υποχωρεί σήμερα κατά 5,39% στο 1,38% ενώ η αμερικανική υποχωρεί κατά 0,21% στο 1,956%!
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα πιο ασφαλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά εξηγείται αφενός από την διαφορετική νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται στις δύο χώρες κι αφετέρου από το «κυνήγι» στο οποίο έχουν επιδοθεί οι επενδυτές για αποδόσεις τίτλων στην Ευρώπη.
Η απόδοση της ελληνικής διετίας επηρεάζεται, εκτός από τις θετικές εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, από την ευνοϊκή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κρατάει χαμηλά τα επιτόκια και αγοράζει ευρωπαϊκούς τίτλους. Αντίθετα, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου επηρεάζεται τόσο από τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία για το «ταβάνι χρέους» που αναμένεται να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ αλλά και από την διαφορετική νομισματική πολιτική της Fed, η οποία προχωρά σε αύξηση επιτοκίων.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους τίτλους, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί σήμερα κατά 0,29% στο 3,735% και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 1,12% στο 3,177%.
Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 2,465% και η απόδοση του 5ετούς.