Υποθέσεις που κάνουν το σκάνδαλο της Siemens να μοιάζει... πταίσμα. Αυτή τη φορά «πρωταγωνιστούν» εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων.
Ούτε ένα ούτε δυο αλλά συνολικά 26,4 εκατομμύρια δολάρια πήραν… μίζα, Έλληνες δημόσιοι λειτουργοί και αξιωματούχοι την περίοδο 1997-2008 από πέντε εταιρίες κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ήθελαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να κερδίσουν συμβάσεις.
Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, για πέντε εταιρίες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που ασχολούνται με προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τηλεπικοινωνίες, αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο καπνού.
Οι πέντε εταιρίες έχουν συνομολογήσει πως έδιναν μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους και γι’ αυτό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 350 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εταιρίες που φέρονται να έχουν πρωταγωνιστήσει στο νέο σκάνδαλο δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων είναι:
– Johnson & Johnson-DePuy (εταιρία ορθοπεδικού υλικού): φέρεται να έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε Έλληνες από το 1997 έως το 2006.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέσω θυγατρικών της ενέκρινε πληρωμές με μετρητά σε δυο Έλληνες, γνωρίζοντας πως ένα μέρος των 16,4 εκατ. δολαρίων δόθηκαν για μίζες σε λειτουργούς δημόσιων νοσοκομείων.
Πρόστιμο συνολικά: 70,05 εκατ. δολάρια
– Smith & Nephew (εταιρία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού): από το 1998 έως το 2006 φέρεται να έδωσε μίζες 9,4 εκατ. δολάρια.
Όπως προκύπτει από έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω συγκεκριμένων συνεργατών της, πωλούσε τα προϊόντα σε κανονική τιμή καταλόγου στην ελληνική εταιρία διανομής με έδρα την Αθήνα και μετά κατέβαλε το ποσό της έκπτωσης σε εικονική εταιρία offshore, την οποία ήλεγχε ο διανομέας.
Και αυτά τα «μαύρα» χρήματα, η εταιρία διανομής τα χρησιμοποίησε για να δώσει… κίνητρο σε λειτουργούς του συστήματος υγείας να προτιμούν τα προϊόντα της Smith & Nephew.
Πρόστιμο συνολικά: 22,1 εκατ. δολάρια
– Daimler AG (αυτοκινητοβιομηχανία): έδωσε μίζες δεκάδων εκατ. δολαρίων σε 22 χώρες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Daimler έχει δωροδοκήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες του κόσμου, μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού. Εταιρικοί λογαριασμοί, offshore εταιρίες, τραπεζικοί λογαριασμοί τρίτων, παραπλανητικές τιμολογήσεις. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν ως μίζες σε Κίνα, Κροατία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ουγγαρία, Ιράκ, Ακτή Ελεφαντοστού, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και πολλές άλλες.
Πρόστιμο: 185 εκατ. δολάρια
– Alliance One International (εταιρία εμπορίας καπνού): 96.000 δολάρια μίζες σε Έλληνες το 2003.
Έλληνας αξιωματούχων των εφοριακών και τελωνειακών αρχών πήρε τον Απρίλιο του 2003 περίπου 96.000 δολάρια από τον επικεφαλής της εταιρίας. Η μίζα δόθηκε για να μειωθούν οι φόροι της Dimon στην Ελλάδα κατά 1,9 εκατ. ευρώ και από 2,5 εκατ. ευρώ να πληρώσει τελικά 600.000€. Ανάλογες… συναλλαγές έγιναν στην Ταϊλάνδη, το Μαλάουι, στο Κιργιστάν, στην Ινδονησία, στη Μοζαμβίκη και στην Κίνα.
Πρόστιμο συνομικά: 19,45 εκατ. δολάρια
– Comverse Technology (εταιρία τηλεπικοινωνιών): Έδωσε 536.000 δολάρια μίζες σε Έλληνες από το 2003 έως το 2006. Τα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου αποκαλύπτουν ότι μέσω υπαλλήλων της και ενός τρίτου παράγοντα που έχει σχέση με τις θυγατρικές της, η εταιρία έδωσε μίζες σε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ για να εξασφαλίσει παραγγελίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Η εταιρία περνούσε στα βιβλία της, τις μίζες αυτές ως νόμιμες προμήθειες μεσαζόντων. Οι μίζες έκαναν τη… δουλειά τους, αφού η εταιρία έκανε συμβάσεις 10 εκατ. δολαρίων και είχε κέρδη 1,2 εκατ. δολάρια.
Πρόστιμο: Μέχρι στιγμής έχει πληρώσει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ 1,2 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει τη μη δίωξη της έως τον Απρίλιο του 2013.
Τα στοιχεία όπου αποδεικνύεται η παράνομη δραστηριότητα των συγκεκριμένων εταιριών έχουν διαβιβαστεί από τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλα στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, που θα αναζητήσουν ποιοι είναι οι Έλληνες που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φάκελος “βόμβα” στον Πεπόνη για πολυεθνικές που έδιναν μίζες στην Ελλάδα
Υπάλληλοι του ΕΟΤ “τα έπαιρναν” με τιμοκατάλογο!
Μίζες μαμούθ σε νοσοκομειακούς γιατρούς δια χειρός ΗΠΑ!
Ψάχνουν μίζες στον ΟΤΕ την περίοδο 2003-2006
Άλλοι 6 γιατροί του ΕΣΥ ετοιμάζονται να κάτσουν στο σκαμνί για το σκάνδαλο “De Puy”