Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Έλληνες οινοποιοί: Άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για τις εξαγωγές κρασιών

Έλληνες οινοποιοί: Άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για τις εξαγωγές κρασιών

«Να εκταμιευτούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τις εξαγωγές κρασιών» ζητούν οι Έλληνες οινοποιοί, που, ενώ καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για να «κατακτήσουν» με τα ελληνικά κρασιά τις αγορές του κόσμου, ωστόσο, τα κονδύλια που προορίζονταν για ενίσχυση της εξαγωγικής τους προσπάθειας, παραμένουν «κλειδωμένα» στο ταμείο, τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Το μήνυμα των οινοποιών μεταφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τονίζοντας μάλιστα, ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί επιδιώκουν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, για να θέσουν το αίτημά τους.

Η χρονική δε, στιγμή για ενίσχυση της ρευστότητας των οινοποιών, με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η ζήτηση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, ακολουθεί ανοδική πορεία. Κρασιά από την Ελλάδα, εξάγονται προς την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία μέχρι και τις απαιτητικές αγορές της Ασίας, όπως Ιαπωνία, Κίνα κι αλλού. Ωστόσο, ο δρόμος για τις εξαγωγές δεν είναι παντού «στρωμένος με ροδοπέταλα», ιδιαίτερα στην αμερικανική αγορά, όπου αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα της επιβολής δασμών. Εάν οι Αμερικανοί επιβάλουν τελικά δασμούς στις εισαγωγές από Ευρώπη, τότε αυτό θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην εξαγωγική προσπάθεια των οινοποιών, καθώς η Βόρεια Αμερική κυρίως αποτελεί μία πολύ αξιόλογη αγορά.

Καλύτερα κρασιά της δεκαετίας

Έχοντας προηγηθεί μια εξαιρετική οινική χρονιά και προσδοκώντας ότι η ποιότητα που πέτυχαν τα ελληνικά κρασιά το 2019, θα συνεχιστεί και το 2020, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κι εμπνευστής του «Μέγα Οϊνος», Γ. Σκούρας, διευκρινίζει, ότι «η εξωστρέφεια αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους Έλληνες οινοπαραγωγούς.

Οι Έλληνες παραγωγοί εξάγουν κρασιά «product of Greece», που καταγράφουν μεγάλη ζήτηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που, στη διάρκεια της κρίσης, δημιουργήθηκαν νέες οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις, κυρίως από αμπελουργούς νέα γενιάς. Έτσι, από 400 οινοποιεία που αριθμούσε ο κλάδος πριν από 30 χρόνια, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στα 1.400, καθώς εκτός από τις πωλήσεις φιαλών, οι οινοπαραγωγοί, συνδυάζουν τη δραστηριότητά τους με τον οινοτουρισμό, δημιουργώντας επισκέψιμους αμπελώνες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις