Οικονομία

Ελληνικά ομόλογα: Αποδόσεις «αλά ιταλικά» λόγω προσδοκίας αναβάθμισης και θετικής έκθεσης του ΔΝΤ

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας προσέγγισε η Ελλάδα τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου. Η προσδοκία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poors σε συνδυασμό με τη θετική έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, διαμόρφωσαν ένα θετικό κλίμα στις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι τη Μεγάλη Τρίτη (11.04.2023), η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου εξομοιώθηκε με αυτή του αντίστοιχου Ιταλικού, στο 4,15% με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να διαθέτουν κοινό περιθώριο (κινδύνου) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, και συγκεκριμένα στο 1,86%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην απόφαση της Standard & Poors για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής βαθμίδας της Ελλάδας, αναβάθμιση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου.

Εκτός από την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας, θετικά επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα και η θετική Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Δημόσιο Χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανάπτυξης, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική μείωση.

«Χώρες όπως η Ελλάδα, που είχε μεγάλα αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη είχαν και σημαντική μείωση του χρέους τους», ανέφερε το Ταμείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ελληνικό χρέος μειώθηκε σημαντικά και έπεσε από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022.

Υπενθυμίζεται ακόμα η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε θετικό έδαφος τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την άρση των αυξημένων δασμών για τις tech – εισαγωγές από την Κίνα
Μετά από δύο εβδομάδες πτώσης, με ελάχιστες «οάσεις πρασίνου» στην πορεία των δεικτών τους, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται θετικά
Δείκτες στην οθόνη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης
Ανανεώθηκε πριν 22 λεπτά