Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας προσέγγισε η Ελλάδα τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου. Η προσδοκία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poors σε συνδυασμό με τη θετική έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, διαμόρφωσαν ένα θετικό κλίμα στις αγορές.
Είναι ενδεικτικό ότι τη Μεγάλη Τρίτη (11.04.2023), η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου εξομοιώθηκε με αυτή του αντίστοιχου Ιταλικού, στο 4,15% με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να διαθέτουν κοινό περιθώριο (κινδύνου) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, και συγκεκριμένα στο 1,86%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην απόφαση της Standard & Poors για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής βαθμίδας της Ελλάδας, αναβάθμιση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου.
Εκτός από την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας, θετικά επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα και η θετική Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Δημόσιο Χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανάπτυξης, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική μείωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Χώρες όπως η Ελλάδα, που είχε μεγάλα αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη είχαν και σημαντική μείωση του χρέους τους», ανέφερε το Ταμείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ελληνικό χρέος μειώθηκε σημαντικά και έπεσε από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022.
Υπενθυμίζεται ακόμα η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ