Στην πρέσα των δασμών 20% τους οποίους εξήγγειλε χθες (2.4.25) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ βρίσκονται ελληνικές εξαγωγές ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Αν και συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει συνολική μείωση 5% στο διάστημα 2023- 2024, υπάρχουν τρεις κλάδοι με εκπληκτική άνοδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κλάδοι αυτοί είναι οι καρποί και τα φρούτα (+33%), ελαιόλαδο (+46%) και τα τυριά όπως πχ η φέτα (+27%). Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών αυτών είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με το συνολικό ποσό τους και συγκεκριμένα γύρω στο 10%. Από την άλλη μεριά, όμως, η αμερικανική αγορά ήταν πολλά υποσχόμενη, για τα παραπάνω αγροτο – κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως και για το κρασί, το οποίο απειλείται με δασμούς …200%.
Πληροφορίες του newsit.gr από το χώρο των Ελλήνων εξαγωγέων αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή οι δασμοί τους οποίους πληρώνουν οι εισαγωγείς των ελληνικών προϊόντων ανέρχονται το πολύ σε 2,5%. Αυτό σημαίνει πως οι ανακοινώσεις Τραμπ οδηγούν σε σχεδόν σε δεκαπλασιασμό της δασμολογικής επιβάρυνσης για τους ίδιους.
Μέχρι τώρα, οι εισαγωγείς των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ (κατά βάση Έλληνες ομογενείς) απορροφούσαν οι ίδιοι τους δασμούς, χωρίς να τους περνάνε στις τιμές των αγαθών που πουλούσαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως προφανώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο για δασμούς ύψους 20%, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των πωλούμενων ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
Έτσι θα γίνουν πολύ λιγότερα ανταγωνιστικά σε σχέση με τα τουρκικά τρόφιμα, τα οποία θα έχουν δασμούς μόλις 10%, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, συμπληρώνοντας πως εκείνο το οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει η ελληνική πλευρά είναι να πέσει στον κατώτατο συντελεστή 10% -έναντι 20%- λαμβάνοντας υπόψην και το γεγονός ότι τρέχουν σημαντικές επενδύσεις από πλευράς ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ ένα πολύ σημαντικό μέρος του νέου εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο ανακοινώθηκε χθες (2.4.25) θα αφορά αγορές από την Ουάσινγκτον.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, οι δέκα κλάδοι με τις περισσότερες εξαγωγές στις ΗΠΑ (μαζί και η αξία τους) έχει ως εξής:
1. Λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά: 364 εκατ. ευρώ
2. Άλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξύδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα: 157 εκατ. ευρώ
3. Τσιμέντα υδραυλικά: 122 εκατ. ευρώ
4. Λοιπά προϊόντα: 11 εκατ. ευρώ
5. Καρποί (ξηροί) και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών: 88,8 εκατ. ευρώ
6. Μέρη των συσκευών των κλάσεων: 76,5 εκατ. ευρώ
7. Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα: 75,5 εκατ. ευρώ
8. Πλάκες, ταινίες και φύλλα από άργιλο: 72,7 εκατ. ευρώ
9. Τυριά και πηγμένο γάλα για τυρί: 65,4 εκατ. ευρώ
10. Στρόβιλοι δι’ αντιδράσεως: 54,3 εκατ. ευρώ
Η γενική εικόνα του εμπορίου ΗΠΑ – Ελλάδας συνοψίζεται ως εξής:
- Η Ελλάδα έχει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ (δηλαδή η αξία των ελληνικών εξαγωγών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αξία των αμερικανικών εισαγωγών στην Ελλάδα).
- Το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας οφείλεται στη δραματική μείωση των εισαγωγών των αμερικανικών προϊόντων στην Ελλάδα
- Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ σημειώνουν μικρή μείωση με αποτέλεσμα οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να παραμένουν σε χαμηλό ποσοστό επί των εξαγωγών της Ελλάδας και συγκεκριμένα μόλις στο 4,2%.
Αναλυτικά, το 2023, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – ΗΠΑ μειώθηκε κατά 36,3% σε σχέση με το 2022, φθάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, ο λόγος των διμερών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ ως προς το σύνολο των διεθνών συναλλαγών αγαθών της Ελλάδας, μειώθηκε σε 2,8% έναντι 3,9% το 2022.
Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανερχόμενες σε 2,1 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 4,2% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας κατά το 2023.
Ομοίως, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σημείωσαν -σημαντική- πτώση το 2023, τάξεως 56,5% ανερχόμενες σε 1,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 1,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας μας την ίδια χρονική περίοδο.
Στη σημαντική αυτή μείωση των εισαγωγών οφείλεται η επαναφορά του ισοζυγίου εμπορίου με τις ΗΠΑ σε πλεόνασμα, έπειτα από το σημαντικό έλλειμμα που κατεγράφη το προηγούμενο έτος.
Κατά συνέπεια, το ισοζύγιο αγαθών εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 614 εκατ. ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι ο πέμπτος (5ος) σημαντικότερος πελάτης και ο δέκατος τέταρτος (14ος) σημαντικότερος προμηθευτής της Ελλάδας για το 2023.
Τι αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Σύμφωνα με έκθεση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία έχει στη διάθεση του το newsit.gr, ως προς τις κυριότερες από πλευράς μεγέθους αξίας, εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ αυτές αφορούν στις κατηγορίες:
- Φρούτα
- Λαχανικά και παρασκευάσματα αυτών
- Έλαια και Λίπη
- Γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά πουλιών
- Δημητριακά και παρασκευάσματα
- Προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα
- Ψάρια και παρασκευάσματα
- Ποτά
- Ζάχαρες και παρασκευάσματα
Ακολούθως αναφέρονται ενδεικτικά και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μερικά από τα μεγαλύτερης αξίας εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ:
Παρασκευασμένες ή διατηρημένες ελιές, κυρίως χωρίς ξύδι και δευτερευόντως και με ξύδι – Παρασκευασμένα ή διατηρημένα ροδάκινα, μπρουνιόν και νεκταρίνια – Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – Φέτα – Ακτινίδια – Διάφορα παρασκευάσματα διατροφής μη ειδικώς κατονομαζόμενα (όχι συμπυκνώματα πρωτεϊνών και ουσίες πρωτεϊνικής σύστασης) – Λαβράκια νωπά – Γκόφρες και γκοφρέτες – Ζυμαρικά εν γένει, όχι ψημένα ούτε παραγεμισμένα ούτε αλλιώς παρασκευασμένα, που δεν περιέχουν αυγά, ούτε άλευρα και σιμιγδάλια μαλακού σιταριού – Καρποί και φρούτα, άψητα ή ψημένα στον ατμό ή βρασμένα στο νερό, κατεψυγμένα, έστω και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών – Καρποί του γένους Capsicum άλλοι από τις γλυκοπιπεριές – Παρασκευασμένα ή διατηρημένα φρούτα και καρποί και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αλκοόλης, μη ειδικώς κατονομαζόμενα – Παρασκευασμένα ή διατηρημένα λαχανικά και μείγματα λαχανικών όχι κατεψυγμένα – Ακατέργαστα καπνά sun cured ανατολικού τύπου – Ελαιόλαδα μη παρθένα – Λαχανικά, καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξίδι ή οξικό οξύ – Μείγματα και ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας – Γλυκοπιπεριές παρασκευασμένες ή διατηρημένες με ξίδι ή οξικό οξύ – Γλυκά κουταλιού, ζελέδες, μαρμελάδες, πολτοί και πάστες καρπών και φρούτων, που λαμβάνονται με βράσιμο, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, μη ομογενοποιημένα κα όχι από εσπεριδοειδή – Οίνοι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) – Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας, έστω και με προσθήκη κακάου μη ειδικώς κατονομαζόμενα – Αρτύματα και καρυκεύματα σύνθετα – Κεφαλογραβιέρα και κασέρι – Ζαχαρώδη προϊόντα χωρίς κακάο (στα οποία περιλαμβάνεται και η λευκή σοκολάτα) – Παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρια, πλιγούρια, σιμιγδάλια, άμυλα κάθε είδους – Γομαλάκα, γόμες, ρητίνες και ελαιορητίνες (π.χ. βάλσαμα) φυσικές – Καραμέλες – Φρυγανιές – Παρασκευασμένα ή διατηρημένα αχλάδια χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλκοόλης – Μέλι φυσικό – Διάφορα λιπαρά τυριά μη ειδικώς κατονομαζόμενα – Μπισκότα με προσθήκη γλυκαντικών.