Ρίχνουν τους… τόνους για το κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης τα ΕΛΠΕ. Κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της.
Δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν πως νότια της Κρήτης υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων και πως αν επιβεβαιωθούν θα μπορούσαν να… λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια!
Click4more: Ενδείξεις για κοίτασμα μαμούθ νότια της Κρήτης!
Η αποκάλυψη πως υπάρχουν ενδείξεις για σούπερ κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ήρθε από επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννη Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέφεραν στα δημοσιεύματά τους τόσο η Καθημερινή όσο και Τα Νέα.
Με ανακοίνωσή τους, πάντως, τα ΕΛΠΕ ρίχνουν τους τόνους και επισημαίνουν πως πρέπει να αποφεύγονται οι πρόωρες εκτιμήσεις και τα βεβιασμένα συμπεράσματα περί ύπαρξης κοιτασμάτων.
Τα ΕΛΠΕ τονίζουν πως δεν είναι σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.
Όλη η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα
«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.
Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.
Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.
Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».