Ευχάριστη έκπληξη ήταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2019.Αφενός αναθεωρήθηκαν προς τα καλύτερο οι επιδόσεις της Ελλάδος τα δύο πρώτα 3μηνα του έτους, ενώ παράλληλα θετική ήταν η επίδοση για το 3ο τρίμηνο, κάτι που καθιστά την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2% το 2019 μάλλον συντηρητική εκτίμηση. Να σημειωθεί ότι σχεδόν κανένας διεθνής οργανισμός δεν προβλέπει ανάπτυξη πάνω από 2% για εφέτος.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα τρία πρώτα 3μηνα η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό 2,2%, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από 2% στο τελευταίο 3μηνο του έτους.
Πιο συγκεκριμένα, σημαντικά διαφοροποιημένη στην εικόνα για την ελληνική οικονομία δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση των στοιχείων ότι η ανάπτυξη ήταν 0,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2019 (τριμηνιαία), ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2018 η ανάπτυξη φτάνει το 2,3% (ετήσια).
Το εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο είναι ότι με την αναθεώρηση των στοιχείων για τα πρώτα δύο τρίμηνα, η χώρα εμφανίζεται να τρέχει με ρυθμό 2,2% τα τρία πρώτα τρίμηνα (πάνω από την εκτίμηση για 2% που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός). Προκύπτει δε ότι η κορύφωση της ανοδικής πορείας ήταν το β’ τρίμηνο (ετήσιος ρυθμός 2,8%) και το τρίτο στο 2,3%.
Αναλυτικά, η στατιστική αρχή προχώρησε σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων των προηγούμενων τριμήνων:
* Με βάση την προηγούμενη ανακοίνωση, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,4% και 1,4% αντίστοιχα.
* Σε ό,τι αφορά το β’ τρίμηνο, η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,8% και 2,8% αντίστοιχα.
Με τα νέα δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης στα τρία πρώτα τρίμηνα φτάνει το 2,1% και κινείται υψηλότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.
* Αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,7%.
* Αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,1%.
Ετήσιες μεταβολές
*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018.
* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018.
* Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.
* Μείωση κατά 2,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%.