Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του πλεονάσματος δείχνουν τα στοιχεία

Στο 1,88 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ανήλθε πέρυσι το κατά ESA 2010 πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2018 εκτιμάται στα 334,721 δισ. ευρώ (181,2% του ΑΕΠ) από 317,484 δισ. ευρώ (176,2% του ΑΕΠ) το 2017, ενώ το ΑΕΠ ανήλθε σε 184,714 δισ. ευρώ από 180,218 δισ. ευρώ το 2017.

Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 86,746 δισ. ευρώ (46,96% του ΑΕΠ) και τα έσοδα σε 88,572 δισ. ευρώ (47,9% του ΑΕΠ).

Σημειώνεται ότι στην 1η κοινοποίηση των στοιχείων τον Απρίλιο εφέτος, το πλεόνασμα διαμορφωνόταν σε 1,1% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος σε 181,1% του ΑΕΠ, και η αναθεώρηση προς τα κάτω τον Οκτώβριο οφείλεται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το κατά ESA 2010 πρωτογενές αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, όπου μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

Αναθεώρηση προς τα πάνω για την Γερμανία

Την ίδια ώρα η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά το πλεόνασμα του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2018 στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,7% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο του Βερολίνου για μία περιορισμένη χαλάρωση το επόμενο έτος μπορεί να είναι μικρότερο του αναμενόμενου.

Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει το Reuters, μπορεί να μην αποτελούν καλό οιωνό για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει κινδύνους παρατεταμένης επιβράδυνσης, η οποία, κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα