Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο, ο οποίος προανήγγειλε φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Κατά τον Μπαρόζο ”εμείς θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ η ευρωζώνη είναι απολύτως δεσμευμένη στην στήριξη της Ελλάδας”.
Υπάρχουν όμως και προυποθέσεις που βάζει ο Μπαρόζο :” Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να αναλάβει τις δεσμεύσεις της ένταξης στην ευρωζώνη”.
Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναλαμβάνει πως ”Η εθνική ενότητα στην Ελλάδα είναι το κλειδί”.
Στην τελική της ανακοίνωση η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες θα αναφέρεται στο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που υπερασπίζονται η Γαλλία και η Γερμανία, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ομόφωνα πάνω στο θέμα αυτό, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Θα υπάρξουν “κάποιες αναφορές στα συμπεράσματα (της συνόδου κορυφής) σε αυτόν τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές” και οι “προσπάθειες αυτών που θέλουν να προχωρήσουν θα αναγνωρίζονται” ακόμη κι αν η πρόταση αυτή δεν συγκεντρώνει “σήμερα την ομοφωνία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν “ορισμένες αμφισβητήσεις πάνω στο θέμα αυτό”, ο Μπαρόζο σημείωσε ωστόσο ότι “αυτού του είδους οι φόροι έχουν μία έννοια” αυτήν της συμβολής στη βοήθεια για την ανάπτυξη, αλλά και αυτήν για την περίπτωση “που τα κράτη μέλη έχουν ανάγκη από επιπλέον πόρους” για να μειώσουν το χρέος τους.
Ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον οποίο εισηγήθηκαν η Γαλλία και το Βερολίνο, υποστηρίχθηκε από τη Βραζιλία, την Αργεντινή ή τη Νότια Αφρική, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά, όπως επίσης της Κίνας, της Ρωσίας και της Σουηδίας.
Διαβάστε επίσης :