Site icon NewsIT

“Εν μέρει θα επωφεληθούν και οι πολίτες από τη συμφωνία”

28.11.2012 | 15:34
“Εν μέρει θα επωφεληθούν και οι πολίτες από τη συμφωνία”

Με το πακέτο των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να εξέλθει από τον «φαύλο κύκλο» με διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό αποτελεί μία ευκαιρία για τη χώρα, όπως τόνισε ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.

Προσέθεσε, δε, ότι κανένας δεν μπορεί να πει σήμερα αν αυτό θα έχει γίνει το 2020, όμως, η ευκαιρία έχει δοθεί, ενώ, απέρριψε κριτικές πως η βοήθεια θα είναι μόνον προς όφελος των τραπεζών και όχι των πολιτών.

«Φυσικά και επωφελούνται εν μέρει και οι Έλληνες πολίτες από αυτά τα χρήματα και αυτό ήταν έναν ένα αναγκαίο μέτρο για να διατηρηθεί η ομαλή ζωή στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διότι, όπως υποστήριξε, χωρίς αυτή τη λύση, το ελληνικό κράτος δεν θα ήταν σε θέση, στο τέλος του χρόνου, να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει σε λειτουργία τα νοσοκομεία.

Ο κ. Νοβότνι υπογράμμισε πως η βοήθεια συνίσταται στο ότι, αφενός διασφαλίζεται η λειτουργία του κράτους και αφετέρου αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του, γιατί μία χώρα πρέπει να αποπληρώνει τα δάνειά της, διαφορετικά επέρχεται στασιμότητα στην οικονομική ζωή.

Ο ίδιος θεωρεί τη λύση που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ως τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, καθώς ετίθετο το ζήτημα να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για απομείωση του χρέους και ως εκ τούτου μία ευκαιρία για ανάκαμψη και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και μετά από αυτό δεν τίθεται θέμα μιας διαγραφής χρέους.

Σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, ωστόσο, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε είναι καλύτερος από άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως σημείωσε ο κ. Νοβότνι, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που υπήρξε αυτή η λύση.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος, έχει μειωθεί σημαντικά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και στο εξωτερικό εμπόριο και, γενικά, έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις, όμως, από την άλλη πλευρά, όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν είναι ακόμη επαρκείς.

Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνει αποτελεσματικότερη η διαχείριση του φορολογικού συστήματος και να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες.

«Όλα αυτά συνιστούν μία σειρά από σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, συγχρόνως, όμως, έχουν γίνει ήδη πολλά», κατέληξε ο κ. Νοβότνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μπαλώματα” και “δειλή” χαρακτηρίζει η Λεζ Εκό τη συμφωνία για την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version