Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2018: Παράταση λίγων ημερών! Μέσα στην εβδομάδα τα εκκαθαριστικά

Την Κυριακή τον περιμέναμε, Δευτέρα ή Τρίτη θα μας… έρθει ο ΕΝΦΙΑ για το 2018. Η εκκαθάριση ολοκληρώνεται και το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μάθουν τη "λυπητερή" για φέτος.

Από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει 2,65 εκατομμύρια ευρώ. Τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, επρόκειτο να “ανέβουν” στο Taxisnet την Κυριακή (26.08.2018). Αλλά κάποια μικροπροβλήματα πήγαν πίσω τη διαδικασία και πλέον τα… ραβασάκια θα φτάσουν στα χέρια των 6,5 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων το αργότερο έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι πως τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Για πολλούς, περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, θα τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη αφού θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αντίθετα θα υπάρξει και ένας σημαντικός αριθμός που θα δουν μειώσεις. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα ανήκουν τους αποκαλούμενος μη προνομιούχους. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι για τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία για τις 31 Ιανουαρίου του 2019.

Ένα άλλο κακό νέο, το οποίο οι ιδιοκτήτες θα το βρουν μπροστά τους, είναι ότι αναμένεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το 2019 αλλά και το 2020. Αλλαγές για τις… φτωχογειτονιές και τις λαϊκές συνοικίες, όπου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες, καθώς η κυβέρνηση δεν «τόλμησε» να προχωρήσει τη διαδικασία, σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις και στους φόρους μεταβίβασης αλλά και στον ΕΝΦΙΑ.

Τα αποτελέσματα που θα φανούν στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ είναι αποτέλεσμα του «μαγειρέματος» που αποφάσισε να κάνει το οικονομικό επιτελείο ώστε εν όψει ΔΕΘ και πιθανών εκλογών – όταν έγιναν οι μεθοδεύσεις δεν υπήρχε ακόμη στο προσκήνιο η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι – να μην προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες δυσαρεστημένοι. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η «εξίσωση» των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές μεταφέρθηκε χρονικά να γίνει… μισή το 2019 και μισή το 2020, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγιναν «χειρουργικές παρεμβάσεις» τόσο στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου (σ.σ. αυξήθηκε κατά 50.000 ευρώ, από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ) όσο και στα κλιμάκια υπολογισμού του βασικού φόρου, ώστε να «προστατευτούν» από τις επιβαρύνσεις οι περιοχές με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα μοιραστούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Σε αυτούς που θα έχουν νέα επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Είναι περίπου 946.671 πρόσωπα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνόλου. Εξ αυτών, οι 737.709 θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση έως και 50 ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ για 100.161 άτομα οι επιβαρύνσεις θα κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Για 91.466 άτομα οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς θα κυμανθούν από τα 100 έως τα 500 ευρώ, ενώ για 17.335 άτομα θα είναι τεράστιες και θα ξεπεράσουν τα 500 ευρώ. Οι «άτυχοι» είναι αυτοί που έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου υπήρξε σημαντική αύξηση στις τιμές ζώνης των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της οδήγησε και σε σημαντική επιβάρυνση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο ΕΝΦΙΑ με… παραδείγματα

· Στη Δ’, στην Ε’ και την Η’ ζώνη στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, η αύξηση στην τιμή ζώνης ήταν τέτοια ώστε να οδηγεί και σε αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ κατά 1,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στις συγκεκριμένες ζώνες θα υπάρχει επιβάρυνση τουλάχιστον 160 ευρώ.

· Υπάρχουν πολλές περιοχές με «συγκρατημένες» αυξήσεις στις τιμές ζώνης οι οποίες θα οδηγήσουν αντίστοιχα και σε συγκρατημένες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, στην ΚΒ’ ζώνη του Δήμου Αρτέμιδος η αύξηση της τιμής ζώνης κατά 100 ευρώ θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 10 λεπτά ανά τ.μ.

· Υπάρχουν και τα παραδείγματα ακραίας αύξησης λόγω και της απότομης μεταβολής των τιμών ζώνης: Η ΚΕ’ ζώνη στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων ανατιμήθηκε στα 3.050 ευρώ από 1.750 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο θα υπολογιστεί με 9,2 ευρώ από 4,5 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Και ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα πληρώσει 470 ευρώ επιπλέον.

2. Σε αυτούς που δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους καθώς είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου είτε δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην τιμή ζώνης ή ακινήτων σε περιοχές που ναι μεν υπήρξε αλλαγή (αύξηση ή μείωση) η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει και σε αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά χωρίς αλλαγή αναμένεται να φτάσουν στα 3.995.181 ή στο 62% του συνόλου.

3. Σε αυτούς που θα έχουν μείωση της επιβάρυνσης. Πρόκειται -τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής εκκαθάρισης- για 1.470.962 άτομα. Από αυτούς:

– 893.032 θα δουν στα εκκαθαριστικά τους μείωση έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο).

– 351.090 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 50-100 ευρώ.

– 213.483 θα δουν μείωση από 100-150 ευρώ στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

– 13.357 θα δουν μείωση πάνω από 150 ευρώ.

Η μείωση δεν θα έχει «ταξικό» χαρακτήρα. Δηλαδή, οι κερδισμένοι δεν είναι κατ’ ανάγκη μικροϊδιοκτήτες, καθώς μπορεί να έχουν προκύψει ελαφρύνσεις και για ιδιοκτήτες ακινήτων σε Φιλοθέη και Εκάλη, καθώς και εκεί υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις τιμές ζώνης.

Αντίστοιχα στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν τα νομικά πρόσωπα θα υπάρχει:

· αύξηση του ΕΝΦΙΑ άνω των 50 ευρώ στο 9%.

· αύξηση του ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ στο 5%.

· καμία μεταβολή του ΕΝΦΙΑ στο 25%.

· μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 61%.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Βουλγαρία: Συμφωνία με την Ουγγαρία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream
Συμφώνησαν ακόμη να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης και ότι το συμφέρον της Κεντρικής Ευρώπης είναι να φέρει ειρήνη στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν
Βουλγαρία: Συμφωνία με την Ουγγαρία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream