Όλα βέβαια είναι υπό την αίρεση των θεσμών, ενώ οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το ελάχιστο ποσό είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ.
1. Η αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» του φόρου όπως εφαρμόζεται σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται η κατάργηση του διπλού φόρου που εφαρμόζεται σήμερα δηλαδή ξεχωριστής φορολόγησης για κάθε ακίνητο και στην συνέχεια « συμπληρωματικός» φόρος για την ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Αν περάσει η αλλαγή από τους δανειστές ο συμπληρωματικός φόρος θα καταργηθεί και η απώλεια θα αντισταθμιστεί είτε από υψηλότερους συντελεστές για την μεγάλη περιουσία είτε το αφορολόγητο για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, από τα 200.000 ευρώ που μειώθηκε φέτος ( το 2015 ήταν 300.000 ευρώ ) θα μειωθεί περαιτέρω στα 50.000 ευρώ ή και τα 30.000 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Η διεύρυνση της βάσης του φόρου μέσω της φορολόγησης των ακινήτων εκτός σχεδίου (όπως είναι τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα χωράφια, οι βοσκότοποι, οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις κ.α.) με υψηλότερο φόρο από αυτόν του 2016 από ξεκινά από το 1 ευρώ και φτάνει τα 16 ευρώ το στρέμμα. Οι επιπλέον εισπράξεις από τα αγροτεμάχια θα βοηθήσουν στο να ελαφρυνθούν από τον ΕΝΦΙΑ οι μικρές ιδιοκτησίες αλλά και όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο.
3. Η ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με αντικειμενική αξία μέχρι 150.000 ευρώ με την θέσπιση περισσότερων συντελεστών φόρου ώστε τα ακίνητα σε μικροαστικές και υποβαθμισμένες περιοχές να πληρώσουν το 2017 μικρότερο φόρο.
4. Η τέταρτη και ίσως πιο ουσιαστική αλλαγή που εξετάζεται αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες . Δηλαδή όσους λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής του φόρου έχουν έκπτωση από 50% έως και 100%. Σε αυτούς εξετάζεται στον υπολογισμό του εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται η έκπτωση ή η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ , να υπολογίζονται εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος αλλά – παρότι προνοιακά- παραδόξως υπολογίζονταν ως και φέτος στον καταλογισμό του ΕΝΦΙΑ.
5. Η πέμπτη αλλαγή είναι ότι θα καταβληθεί ξανά προσπάθεια (η οποία απέτυχε το 2016) ο φόρος εισοδήματος να εκκαθαριστεί μέχρι και τα τέλη Μαΐου ώστε ο ΕΝΦΙΑ να εκκαθαριστεί αμέσως μετά και να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων από 5 δόσεων στην αποπληρωμή του.
Πηγή Ημερησία