Η αγορά των ακινήτων ήταν αυτή που δοκιμάστηκε όσο καμία στα χρόνια της κρίσης. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει «στοχοποιήσει» την συγκεκριμένη αγορά θέλοντας να την μετατρέψει από αδύναμο κρίκο της οικονομίας σε μοχλό ανάπτυξης. Οι κινήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα έχουν ως στόχο να μείωση των βαρών για τους ιδιοκτήτες. Η μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα, η διπλή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η φοροαπαλλαγή για τις υπηρεσίες ανακαίνισης εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για… Ανάσταση της αγοράς.
Παράλληλα δίνεται και ένα στίγμα ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει πραγματικά την φορολογία που αποτελεί και πάγια δέσμευση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά.
Έτσι δημιουργείται ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία μειώνεται εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη και θα αφορά την αποκαλούμενη μεσαία τάξη, όσο και αν αυτός ο όρος τείνει να παρεξηγηθεί τελευταία. Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, «μικρότερος ΕΝΦΙΑ σημαίνει περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι των φορολογούμενων».
Αναγνώρισε ότι οι μισθωτοί με εισοδήματα 20.000 ευρώ και η μεσαία τάξη «μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο βαθμό που θα περίμεναν» υποσχέθηκε ότι αυτό θα αλλάξει καθώς «μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» και δεσμεύτηκε ότι «το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης» για να συμπληρώσει ότι «στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η προεκλογική μας δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% με τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».
Click4more Μετά τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης έρχεται και μείωση του τέλους επιτηδεύματος
Επίσης ανέφερε ότι το ΑΕΠ το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 7,3 δισ. ευρώ αγγίζοντας τα 197,3 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι το 2020 να υπάρξει μείωση κατά 100.000 του αριθμού των ανέργων.
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι:
- Να εξαλείψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες «φθηνές» συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.
- Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να μην εξαφανίσει τη μείωση 22% μεσοσταθμικά που είδαν φέτος στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια. Άλλοι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020 ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα ξεφουσκώσει λιγότερο σε σχέση με φέτος.
Που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές
Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν θα φέρουν αυξήσεις σε περιοχές από το Χαλάνδρι και κάτω και μειώσεις από εκεί και πάνω και αυτό διότι στο κέντρο και στα Νότια Προάστια υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Αντίθετα στα Βόρεια Προάστια υπάρχει μείωση των τιμών.
Επίσης σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα. Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.
Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε».