Καθοριστική αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να αναζητήσουν κοινά αποδεκτή λύση για την στήριξη των δανειοληπτών ενόψει του δύσκολου «χειμώνα» που είναι προ των πυλών για χιλιάδες δανειολήπτες, ειδικά αυτών που έχουν στην κατοχή τους ενήμερα στεγαστικά δάνεια.
Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σήμερα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 800.000 περίπου στεγαστικά δάνεια που οφείλονται από 500.000 δανειολήπτες, καθώς ο κάθε οφειλέτης έχει 1,7 περίπου στεγαστικά δάνεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για εκείνους που έχουν δάνειο το οποίο επιδοτείται από το πρόγραμμα Γέφυρα και η στήριξη λήγει στο τέλος του χρόνου. Και οι δύο πλευρές θέλουν η όποια λύση να είναι βιώσιμη, να έχει διάρκεια και κυρίως να μην αφήνει χώρο για μία νέα γενιά «κόκκινων δανείων».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα προσέλθουν στην συνάντηση με ένα πακέτο προτάσεων, οι οποίες θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται και η κρατική συμμετοχή.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει διατυμπανίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο. Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει αν στην πορεία θα αλλάξει η στάση ή θα παραμείνει σε αυτή που έχει διατυπωθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι τράπεζες αναμένεται να εστιάσουν στην κατηγορία εκείνων των δανειοληπτών που έχουν στεγαστικό δάνειο και πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων. Θα προταθεί η μείωση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου είτε με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου είτε με κεφαλαιοποίηση των τόκων για την περίοδο μετά την ρύθμιση.
Εξάλλου να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών είχαν ζητήσεις από τις τράπεζες, να αναζητήσουν όλες τις δυνατές λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες. Παράλληλα θα ζητηθεί από το κράτος να συμμετέχει μέσω επιδότησης στην μείωση της δόσης.
Το σχέδιο των τραπεζών τουλάχιστον, είναι η μείωση της δόσης για το στεγαστικό δάνειο, με επιμερισμό της ζημιάς και την ανάληψη μέρους του κόστους και από το κράτος, καλύπτοντας ένα τμήμα της αύξησης της δόσης του δανείου λόγου της ανόδου των επιτοκίων μέσω επιδότησης.
Αυτό που θα ξεκαθαρίσουν προς την πολιτική ηγεσία είναι ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν θα πρέπει να στοχεύουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών που έχουν πραγματικό πρόβλημα και όχι στο σύνολο του στεγαστικού χαρτοφυλακίου που φαίνεται ότι εξυπηρετείται κανονικά, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αθέτησης.
Η πρόταση των τραπεζών, είναι τα μέτρα να αφορούν τα νοικοκυριά εκείνα που επηρεάζονται σημαντικά από την άνοδο των επιτοκίων. Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσο όρο την μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά 20% περίπου, αλλά η αύξηση αυτή δεν πλήττει οριζόντια όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών.
Μια κατηγορία που σύμφωνα με τις τράπεζες θα μπορούσε να εντοπιστεί το πρόβλημα είναι π.χ., στα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τα οποία έχει λήξει ή λήγει έως τα τέλη του χρόνου η περίοδος της επιδότησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν πλέον το κανονικό ύψος της δόσης των στεγαστικών τους δανείων, χωρίς δηλαδή την επιδότηση, αλλά η δόση αυτή, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που πλήρωναν κατά την έναρξη της πανδημίας.