Site icon NewsIT

Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ

15.11.2010 | 18:19
Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3626 δολάρια.

Υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3617 δολάρια από το επίπεδο των 1,3691 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται τόσο στο δυναμισμό που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία όσο και στην σοβούσα κρίση στην Ιρλανδία. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έδειξαν τον Οκτώβριο να εμφανίζουν την σημαντικότερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο περνάνε οι ώρες γίνεται πλέον εμφανές σε αναλυτές και επενδυτές ότι δύσκολα θα καταφέρει η Ιρλανδία να αποφύγει την ένταξη της στον Μηχανισμό Διάσωσης. Όμως όσο δεν αποσαφηνίζεται η κατάσταση τόσο στην αγορά συναλλάγματος όσο και στην αγορά ομολόγων συντηρείται ένα κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας. Αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι στην περίπτωση που οι συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε και Ιρλανδίας καταλήξουν αύριο σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το ευρώ θα ωφεληθεί έναντι του δολαρίου.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 30 εκατ .ευρώ , εξ αυτών τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 16 κατ. ευρω σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 19,06,20 με 19 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 8 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο υποχώρησε στο 8,89% από΄8,91% την Παρασκευή, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,44% από 11,42% έναντι 2,55% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% το τρίμηνο στο 1,04% και ο μήνας στο 0,85%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version