Παρασκευή, 22 Νοε.
15oC Αθήνα

Ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ: «Βόμβα» 190 δισ. ευρώ στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς

Ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ: «Βόμβα» 190 δισ. ευρώ στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς
Φωτογραφία-iStock

Έως και τα 190 δις. ευρώ ή κοντά στο 1/6 του κοινοτικού προϋπολογισμού θα στοίχιζε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ένταξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού think tank.

Το οικονομικό αυτό «βάρος» (εφόσον δώσουν πράσινο φως στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ) αποτελεί μία δυνάμει δημοσιονομική «βόμβα» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ίδια ώρα που πληρώνουν μεγάλο τίμημα από την άνοδο του πληθωρισμού και ετοιμάζονται για τη «σύσφιξη» της πολιτικής που αναμένεται να φέρει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει σχετικά στη σύνοδο κορυφής στις 14 – 15 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα που έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, ιδίως στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου ρωσικού επιθετικού πολέμου.

Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα επόμενα χρόνια, αυτό θα επιφέρει μεγάλο αριθμό νέων προκλήσεων, οι οποίες θα έχουν πολλαπλές συνέπειες. Τέλος, μια τέτοια ένταξη θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ως πολυπληθής, λιγότερο ευημερούσα και γεωργική χώρα, είναι αναμενόμενο ότι η Ουκρανία θα δικαιούται εκτεταμένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Παρά τις μεγάλες αβεβαιότητες που επί του παρόντος μια ποσοτική εκτίμηση του κόστους είναι σημαντική για την περαιτέρω συζήτηση, σημειώνει το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW).

Σε μια εκτίμηση, η εν λόγω έκθεση τοποθετεί τις οικονομικές συνέπειες της πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στο τρέχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 με περίπου 130 έως 190 δισεκατομμύρια ευρώ (17% του κοινοτικού προϋπολογισμού), ανάλογα με τις υποθέσεις σχετικά με την καλλιεργήσιμη έκταση και τον πληθυσμό της Ουκρανίας.

Από αυτά, μεταξύ 70 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσαν να αποδοθούν σε γεωργικές επιδοτήσεις, σε πολιτική συνοχής μεταξύ 50 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον όγκο, η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να μεταρρυθμιστεί. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει αξιόπιστη η πολιτική απόφαση να συνδεθεί η Ουκρανία στενότερα με την ΕΕ με την προοπτική της ένταξης.

Αυτό ισχύει αφενός σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Μια ανασυγκρότηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Ένα πιθανό σημείο εκκίνησης θα ήταν η πολιτική συνοχής.

Αυτός είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, για τη στήριξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών, θα ήταν αναγκαία η ανακατανομή των πόρων σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Μια ανακατανομή της πολιτικής συνοχής θα συνέβαλε επομένως σημαντικά στην κάλυψη του κόστους της προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Παρά τις δικαιολογημένες επικρίσεις σχετικά με τη συγκέντρωση των ευρωπαϊκών ταμείων συνοχής, είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, για παράδειγμα κατά την κατάρτιση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2028-2034.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις