Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις στις εστίες γεωπολιτικών εντάσεων προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές, σε μία περίοδο μάλιστα που εκφράζονται σοβαροί φόβου για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας και για πόσο γρήγορη και άμεση θα είναι η έναρξης της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων που εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει ταχύτητα στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Εδώ και πάρα πολλούς μήνες στην αγορά των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο αναζητεί κατεύθυνση. Κυρίαρχο στοιχείο είναι μεν η ζήτηση, η οποία επί του παρόντος δεν φαίνεται να αποκαθίσταται άμεσα, αλλά από την άλλη η γεωπολιτική αναταραχή σε διάφορα κομβικής σημασίας, σημεία του πλανήτη προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία στους επενδυτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι λοιπόν η όποια πρόβλεψη για την διαμόρφωση των τιμών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι άκρως παρακινδυνευμένη.
Όλο το τελευταίο διάστημα που οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν για το χρονοδιάγραμμα έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες εφόσον η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού επιβραδυνθεί, ωστόσο αυτό από μόνο δεν αρκεί για τους επενδυτές ώστε να διαμορφώσουν μία σταθερή τάση.
Και αυτό διότι η συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο πλέον τη διαταραχή των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας σε συνδυασμό και με την επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά κορυφαίου ρωσικού πετρελαϊκού terminal τροφοδότησαν νέα κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του Brent επέστρεψε πάνω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι, κάτι που είχε να συμβεί σχεδόν ένα μήνα. Όλη αυτή την περίοδο οι τιμές κινήθηκαν σε ένα μάλλον στενό εύρος.
Συγκεκριμένα η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου «έκλεισε» με άνοδο 1,91% ή 1,50 δολάρια φτάνοντας τα 80,06 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI συμβολαίων Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε κατά 2,42% ή 1,78 δολάρια αγγίζοντας τα 75,19.
Στα επίπεδα αυτά οι τιμές έχουν επανέλθει στο υψηλότερο σημείο τους από τις 26 Δεκεμβρίου.
Πάντως, παρά το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο τα μηνύματα από τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης με φόντο την επιβράδυνση των οικονομιών δεν είναι ενθαρρυντικά, γεγονός που ελπίζεται πως θα βοηθήσει ώστε οι τιμές να ισορροπήσουν και πάλι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τελευταία έκθεση του προ ημέρων προέβλεψε πως η πτώση της ζήτησης φέτος θα κινηθεί σχεδόν στο 50%, κινούμενη περίπου στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το μέσο όρο των 2,3 εκατ. το 2023. Παράλληλα προέβλεψε υπερπροσφορά μαύρου χρυσού χάρη στην άνοδο της παραγωγής από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι ΗΠΑ.