Σημαντικές επενδύσεις έχουν δρομολογήσει για το φετινό έτος οι τρεις ενεργειακοί διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να συντηρηθεί, να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ρεύματος της χώρας μας και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά πρόκειται να επενδύσει φέτος συνολικά 484,9 εκατ. ευρώ. Βασικοί στόχοι στο πιο πρόσφατο πενταετές σχέδιο (2022-2026) είναι η αντικατάσταση και ανακαίνιση του δικτύου (107,7 εκατ.), τα συστήματα τηλεμέτρησης (120 εκατ.), καθώς και οι υποσταθμοί με τα κέντρα διανομής (24,6 εκατ.).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεγαλύτερες είναι οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ για το δίκτυο μεταφοράς και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Ανέρχονται για φέτος στα 804,3 εκατ. ευρώ με βάση το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης και αφορούν πληθώρα έργων, όπως τη Δ’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων (142 εκατ.), τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης (354 εκατ.), καθώς και πολλές δεκάδες αναβαθμίσεων γραμμών και υποσταθμών υψηλής τάσης.
Περνώντας στο φυσικό αέριο και στον ΔΕΣΦΑ, συνολικά 33 έργα προβλέπεται να ενταχθούν φέτος στο σύστημα της χώρας μας. Περιλαμβάνουν τη σύνδεση του νέου τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να λειτουργήσει από το Μάρτιο.
Ταυτόχρονα, ξεκινά ο διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή με συνολικό προϋπολογισμό 290 εκατ. και ο αντίστοιχος του κλάδου Πάτημα – Λιβαδειά με 140 εκατ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακόμη ένα σημαντικό έργο είναι ο αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 167 εκατ. που προβλέπεται να λειτουργήσει ως το Σεπτέμβριο και ο αντίστοιχος προς Πάτρα ύψους 98 εκατ. που προορίζεται για το 2026.
Τέλος, υπάρχει και ο σταθμός συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού ΤΑΡ στη Ν. Μεσημβρία ύψους 42,7 εκατ. ευρώ με ολοκλήρωση τον Ιούλιο.
Όλα τα παραπάνω έργα των διαχειριστών συνθέτουν μια δυναμική εικόνα για το 2024, καθώς ανέρχονται στο σύνολο σε δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τρεις εταιρείες καλούνται να φέρουν εις πέρας δύσκολο έργο, εφόσον πρέπει να ενισχύσουν τα δίκτυα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να επεκτείνουν τις διεθνείς διασυνδέσεις για να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος, καθώς και να διευκολύνουν τη διείσδυση των ΑΠΕ και του πράσινου υδρογόνου για να μειωθούν οι εκπομπές CO2.
Η ευαισθησία του δικτύου ηλεκτρισμού στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και η επίδραση που μπορεί να έχει στις πυρκαγιές είναι πλέον καταγεγραμμένες σε διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, λύση είναι η υπογειοποίηση των γραμμών, η ενίσχυσή τους και η καλύτερη παρακολούθηση μέσω ψηφιακών τεχνολογιών και drones.
Στην περίπτωση των διασυνδέσεων, δρομολογείται ήδη μια σειρά μεγάλων έργων, όπως οι Great Sea Interconnector και GREGY με βόρεια Αφρική και Αν. Μεσόγειο, καθώς και οι αναβαθμίσεις των υφιστάμενων γραμμών με Ιταλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Αντίστοιχα, ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει την κατασκευή νέου αγωγού προς τη Β. Μακεδονία.
Τέλος, σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, η χώρα μας διαθέτει μεγάλο ανανεώσιμο δυναμικό και υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να φτάσει το στόχο των 22,5 GW ως το 2030. Θα χρειαστεί, όμως, η έγκαιρη αναβάθμιση του δικτύου τη στιγμή που σήμερα πολλές περιοχές είναι κορεσμένες και δεν διαθέτουν τον κατάλληλο ηλεκτρικό χώρο.