Μπορεί ο καιρός να θυμίζει ακόμη καλοκαίρι και σε κάποιες περιοχές να δουλεύουν ακόμη τα κλιματιστικά, εντούτοις στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να έχουν το ταχύτερο δυνατό τη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να δοθεί μέσα στο 2019 το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να «φορτώσει» με την συγκεκριμένη δαπάνη τον φετινό προϋπολογισμό και να απαλλάξει ισόποσα τον προϋπολογισμό του 2020 που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος.
[read4more]
Ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι η σχετική διαδικασία, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών καλείται να υλοποιήσει σχετική απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το ποσό του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να καταργηθεί το κριτήριο επιφάνειας της κύριας κατοικίας. Αν τελικά αυτό συμβεί, τότε το επίδομα δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας. Θα παραμείνουν σε ισχύ τα κριτήρια του εισοδήματος, της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία και φυσικά της οικογενειακής κατάστασης.
Στα σενάρια που υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο διανομής του επιδόματος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβάλλεται το ποσό του επιδόματος με την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εκλείψει η υποχρέωση που υπάρχει σήμερα να έχει προηγηθεί η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης της επιδότησης.
Βέβαια υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος και βέβαια να φτάσει το ποσό που έχει προϋπολογιστεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι υποβλήθηκαν 400.000 αιτήσεις. Αν λοιπόν επιλεγεί η λύση της πληρωμής ανά αίτηση, τότε είναι σίγουρο ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Μέχρι να οριστικοποιηθεί πάντως το σχέδιο, το μόνο σίγουρο είναι αυτό που έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή εφέτος το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Οι λύσεις για την χορήγηση του επιδόματος είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δύο.
Η πρώτη είναι να μην αλλάξει τίποτε στο υπάρχον σύστημα. Δηλαδή πρώτα κάποιος να προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης και εν συνεχεία να λαμβάνει το επίδομα. Ωστόσο αυτό έχει το ρίσκο να καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία, ειδικά αν συνεχιστούν έτσι οι καιρικές συνθήκες. Και ως εκ τούτου θα καεί η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ανάσες στον προϋπολογισμό του 2020.
Η δεύτερη σκέψη είναι να δοθεί το επίδομα θέρμανσης με μία απλή αίτηση και εν συνεχεία να γίνει η εκκαθάριση και να φανεί εάν αυτός που έλαβε το επίδομα, πήρε ή όχι πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό το σύστημα έχει το ρίσκο να κάνουν πολλοί αίτηση και να προκύψει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση.
Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα κυμαίνεται ανάλογα με βάση τα εξής κριτήρια:
- Την γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει το νοικοκυριό. Οι νομοί της πρώτης ζώνης και οι ορεινές περιοχές της β’ ζώνης θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το μεγαλύτερο ποσό το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 500 ευρώ.
- Από το δηλωθέν εισόδημα. Το εισόδημα του νοικοκυριού θα εξακολουθήσει να αποτελεί κριτήριο διαχωρισμού των καταναλωτών σε δικαιούχους το επιδόματος και μη.
- Από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ύψος του επιδόματος.