Η ακρίβεια αποτελεί αναμφίβολα τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, ίσως ακόμη περισσότερο και από τον Όμικρον και αυτό διότι επηρεάζει οριζόντια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σήμερα (07.01.2022) το πρωί ο υπουργός Ενέργειας θα ανακοινώσει τις νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, που θα ισχύσουν για τον Ιανουάριο και θα αφορούν την στήριξη της Πολιτείας σε αυτούς που πλήττονται, επιχειρήσεις ή νοικοκυριά, από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της τελευταίες στιγμής και με δεδομένο ότι έχει υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές, οι παρεμβάσεις αυτή τη φορά δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα έχουν κόφτες, όπως για παράδειγμα θα αφορούν μόνο την πρώτη κατοικία και αυτήν μέχρι ένα όριο.
Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξει, έστω και λίγο, η περίμετρος των μέτρων στήριξης, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ώστε να συμπεριληφθούν τον σχετικό κατάλογο όσο περισσότερες γίνεται.
Γρίφος η ακρίβεια
Όλα αυτά βέβαια θα αποσαφηνιστούν σε λίγη ώρα, αλλά είναι σίγουρο ότι το θέμα της ακρίβειας αποτελεί έναν μάλλον άλυτο επί του παρόντος γρίφο για την κυβέρνηση. Εκτός από κοινωνικές επιπτώσεις, που μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία, αφού θα επηρεάσει την ανάπτυξη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα που θα ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο θα έχει μπροστά του πέντε, έναντι 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο.
Οι εκτιμήσεις πάντως που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο άμεσο μέλλον και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία ότι ενδεχόμενη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα σε ενέργεια και τρόφιμα δεν αποκλείεται να ψαλιδίσουν τις προσδοκίες για το ύψος της ανάπτυξης.
Ως μοναδικό «όπλο» είναι η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Στην μάχη αυτή καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι τράπεζες και κατά πόσο θα ανταποκριθούν στις ανάγκες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η ακρίβεια μάλιστα θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι στο κομμάτι της ενέργειας, με τις τιμές στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με βασικά αγαθά για τα οποία αναμένεται τσουνάμι αυξήσεων, ειδικά σε είδη διατροφής και μάλιστα ευρείας κατανάλωσης. Πολλές από αυτές είχαν… καθυστερήσει λόγω των εορτών και της σημαντικής ζήτησης που υπήρχε όλη αυτή την περίοδο.
Όχι βέβαια ότι στο προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν αυξήσεις, αλλά αυτές δεν ήταν σε όλο το φάσμα των αγαθών, αλλά σε ορισμένα.
Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ μάλιστα έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλο τις αυξήσεις, αλλά ούτε και να φρενάρουν την βιομηχανία και τον χονδρεμπόριο να προχωρήσουν σε αυξήσεις.
Αναφέρουν μάλιστα ότι το έπραξαν με σχετική επιτυχία όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον θα συμβεί το απευκταίο. Εκείνο που είναι προς διερεύνηση είναι το ποσοστό των αυξήσεων και βέβαια πόσο θα επιβαρυνθεί το επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Τα ακραία σενάρια θέλουν τις αυξήσεις να αγγίζουν σε μία σειρά από βασικά αγαθά το 10% έως και 20%.
Υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν ότι αυτές θα κυμανθούν σε μονοψήφια επίπεδα και όπως σημειώνουν, ότι μία πιθανή μεγάλη αύξηση θα αποθαρρύνει την κατανάλωση και αυτό βέβαια δεν το θέλει κανείς στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σημειώνουν μάλιστα οι αναλυτές μία πιθανή συρρίκνωση της κατανάλωσης, σε τόσο κοντινό χρονικό διάστημα, η προηγούμενη ήταν τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.