Οικονομία

Επιδότηση στα καύσιμα: Με γαλλικό «κλειδί» το κουπόνι στην αντλία – Αύριο οι ανακοινώσεις

Αύριο (17.03.2022) θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το νέο εμπλουτισμένο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις αυξημένες τιμές της ενέργειας (καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο) και των άλλων βασικών ειδών.

Το περιεχόμενο του «πακέτου» έχει οριστικοποιηθεί και θα περιλαμβάνει οριζόντια, αλλά και στοχευμένα μέτρα. Τα οριζόντια θα αφορούν στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ στοχευμένα θα είναι τα μέτρα για τα καύσιμα, αλλά και την «επιταγή ακρίβειας». Παράλληλα θα υπάρχουν και έξυπνα μέτρα, τα οποία θα έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα δώσουν ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα απαραίτητες αυτή την δύσκολη περίοδο.

Ο μεγαλύτερος γρίφος σε αυτό το πακέτο, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δοθεί η ενίσχυση για τα καύσιμα. Αν και στο οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγή ιχθύος και λένε, ότι «θα τα πούμε όταν φτάσει η ώρα», άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως η κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι θα αφορά και οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Το μέτρο όπως έχει αποσαφηνιστεί δεν θα είναι οριζόντιο και δεν θα αφορά όλους. Θα μπει σίγουρα εισοδηματικό κριτήριο και πιθανότατα και περιουσιακό.

Η έκπτωση θα δίνεται στην αντλία και θα κυμαίνεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ 10 και 15 λεπτών το λίτρο με οροφή ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα. Σχεδιάζεται ο δικαιούχος να πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και η επιστροφή να πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Το μοντέλο του κουπονιού στην αντλία θα εφαρμοστεί σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, αλλά έχει οριζόντια μορφή και διάρκεια τέσσερις μήνες.

Το γαλλικό μοντέλο θα εφαρμοστεί έως εξής: Θα είναι οριζόντιο και θα προβλέπει επιδότηση 15 λεπτών το λίτρο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου για περίοδο τεσσάρων μηνών. Το κόστος του μέτρου, θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ και  θα ισχύει για όλα τα καύσιμα. Η έκπτωση θα γίνεται κατά τη στιγμής της πληρωμής των καταναλωτών στο πρατήριο.

Στην Ελλάδα λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού δημόσιου χρέους, δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα και αυτό διότι θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία και το όφελος δεν θα είναι τόσο μεγάλο, αφού θα ωφεληθούν και εκείνοι που δεν το έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

Στην λογική αυτή συμφώνησε χθες και ο επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα η λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης για την κατανάλωση καυσίμων, αλλά θα πρέπει να είναι σε δεύτερη μοίρα και αφού προηγηθούν ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση με αέριο και πετρέλαιο.

Αναφορικά με τις τιμές στα καύσιμα και χθες (15.03.2022) συνεχίστηκε η πτώση στην διεθνή τιμή του Brentπου βρέθηκε στα 98,5 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 8%. Ούτε χθες πάντως είδαν οι καταναλωτές την πολυαναμενόμενη μείωση των λιανικών τιμών στα καύσιμα, οι οποίες και παράμειναν στα ιστορικά τους υψηλά.

Πληροφορίες πάντως θέλουν, εκτός απροόπτου, από σήμερα να φαίνεται στην αγορά οι πρώτες σημαντικές μειώσεις που θα είναι της τάξεως των 10 – 15 λεπτών το λίτρο.

Χθες οι μέσες τιμές διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ και πιο συγκεκριμένα:

  • Η αμόλυβδη βενζίνη στα 2,11 ευρώ το λίτρο, έναντι 2,109 ευρώ την Δευτέρα.
  • Το diesel κίνησης στα 1,997 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,991 ευρώ, έχοντας οριακή αύξηση και
  • Το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,621 ευρώ το λίτρο έναντι 1,622 ευρώ το λίτρο, ο μοναδικός τύπος με μικρή έστω μείωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι δίκαιες τιμές στην αντλία θα έπρεπε να είναι για την αμόλυβδη βενζίνη κατά πολύ κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και να προσεγγίσει το 1,9 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η πτώση σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης και να αγγίξουν το 1,7 ευρώ το λίτρο και 1,4 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα σε μέσα επίπεδα. 

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα