Eπιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη ανάγκη να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα "βιβλία των ελληνικών τραπεζών" (το λεγόμενο Asset Quality Review).
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, προσέθεσε ότι ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ σε συνεργασία με αντίστοιχα κλιμάκια των υπολοίπων δανειστών βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των “θεσμών”.
Επίσης τόνισε πως το ΔΝΤ ενεργεί με “καλή πίστη” όσον αφορά στο ζήτημα της Ελλάδας.
The IMF has acted in "good faith" on #Greece, no one can doubt commitment. pic.twitter.com/lStR4uNkqZ
— Julie Kozack, IMF (@IMFSpokesperson) September 14, 2017
Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του ελέγχου των τραπεζών, για το οποίο τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αντιταχθεί, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πάντα βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επανέλαβε δε την θέση του ΔΝΤ, όπως αυτή είχε διατυπωθεί στην Έκθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται τόσο έλεγχος του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, όσο και η διενέργεια stress tests (τεστ ανοχής), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα, μετά την λήξη του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το λεγόμενο AQR κρίνεται σημαντικό για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι καθοριστικό για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί η σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ τόσο από το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ μετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές, με τις οποίες βρίσκεται σε συνεργασία. Υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με “σοβαρότητα και αφοσίωση” για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Συμπλήρωσε δε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα πλην εκείνων που έχουν συμφωνηθεί. «Οι παράμετροι και οι δεσμεύεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν με διαφάνεια ανακοινωθεί. Δεν γνωρίζω κάτι για πρόσθετες απαιτήσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
Τέλος ο Ράις δεν προσδιόρισε το χρόνο για την επίσημη επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ