- Πως εξαφανίζεται σε φόρους ένας μισθός από κάθε οικογένεια - Οι δανειστές απαιτούν νέα μείωση του αφορολόγητου εδώ και τώρα - Κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο λέει η κυβέρνηση - Το νέο σενάριο τρόμου που πέφτει στο τραπέζι για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οι δανειστές δεν βλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο ναδίρ. Αντίθετα βλέπουν ακόμη… λίπος και απαιτούν εδώ και τώρα να εξοικονομήσει το κράτος τα 8,5 δισ. που υπολογίζουν ότι χάνει από έσοδα με την ύπαρξη αφορολόγητου.
Αν και ο Έλληνας έχει γονατίσει, αν και η ανεργία χτυπάει κόκκινο και χιλιάδες οικογένειες ζουν με τη σύνταξη του παππού ή έναν μόνο μισθό οι δανειστές βλέπουν ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν αφορολόγητο είναι σε ποσοστό πολλαπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι κάτω από το 10% και έτσι απαιτούν νέα μείωση.
Η κυβέρνηση πάντως απαντά ότι το αφορολόγητο όριο είναι κόκκινη γραμμή μαι πως δεν πρόκειται να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των τελευταίων αλλαγών που το έριξαν στα 1.900 ως 2.100 ευρώ υπό προϋποθέσεις.
Μάλιστα παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης λένε ότι οι δανειστές δεν υπολογίζουν ακόμη τη μείωση που ήδη έγινε και που θα αυξήσει τα έσοδα κατά ένα δισεκατομμύριο όταν φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών το 2017.
Ωστόσο οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις και βάζουν επιτακτικά το ζήτημα του αφορολόγητου.
Το νέο άνοιγμα του αφορολόγητου σημαίνει μόνο κακά νέα για εκατομμύρια φορολογούμενους. Όχι μόνο για εκείνους που δεν πληρώνουν φόρους καθώς έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά για όλους όσοι έχουν έκπτωση φόρου.
Ένα παράδειγμα μείωσης δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα που με την έκθεσή της πρότεινε μείωση της έκπτωσης του φόρου από τα 1.900 ως 2.100 που είναι σήμερα στα 1.700 ευρώ.
Μια τέτοια μείωση, που αποτελεί πλέον και ένα πιθανό σενάριο, θα σημάνει άμεση αύξηση του φόρου κατά 200 ως 400 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχο, αγρότη, μια αύξηση που μεταφράζεται για ένα ζευγάρι μισθωτών σε 400 ως 800 ευρώ καθώς το αφορολόγητο υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε εισόδημα μέσα στην ίδια οικογένεια. Έτσι η μείωση της έκπτωσης μέσω του αφορολόγητου σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στα 1.700 ευρώ, ουσιαστικά θα σημάνει και απώλεια ενός ολόκληρου μισθού για ένα ζευγάρι εργαζομένων.