Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Επιστρέφει τo φάντασμα της ύφεσης στην Ευρωζώνη – Με αρνητικό πρόσημο στο 2ο τρίμηνο του έτους

Επιστρέφει τo φάντασμα της ύφεσης στην Ευρωζώνη – Με αρνητικό πρόσημο στο 2ο τρίμηνο του έτους

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για την ανάπτυξη φέτος οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προβλέπουν ότι το δεύτερο 3μηνο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης θα τρέξει με αρνητικό ρυθμό.

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται μία τέτοια εκτίμηση για την ανάπτυξη από τα πλέον επίσημα χείλη και είναι αυτονόητο ότι έχει πάψει να ισχύει η πρόβλεψη επιπτώσεις στη μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Βέβαια για την ώρα τουλάχιστον δεν δείχνουν να ανησυχούν για το σύνολο της χρονιάς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, εάν δεν επιστρέψει ταχύτατα η κανονικότητα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών στην διεθνή οικονομία. Ανησυχία υπάρχει και για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά η Ευρωζώνη εγκλωβισμένη στις παθογένειες που την ακολουθούν, παραπέμπει την λήψη αποφάσεων για το μέλλον.

Στο χθεσινό Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν ότι το κόστος από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ένα τεράστιο. Υπήρξαν εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως να υπάρξει αρνητικό πρόσημο στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, αλλά παραμένει η αισιοδοξία ότι το έτος θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις και να αυξήσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόνισε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Δήλωσε δε ότι το θέμα θα εξεταστεί σήμερα σε επίπεδο Ecofin.

Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup ήταν ο συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την οικονομία. Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη, αλλά πολλές οικονομίες θα καταφέρουν να έχουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ το 2022.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν συνέπειες στις κοινωνίες μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής τους Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι «οι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τις προκλήσεις, αλλά παράλληλα επισημαίνουν τις πολλές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για να τονωθούν οι αδύναμοι πολίτες».

Ο Ντόναχιου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου, στο οποίο θα εξεταστούν θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ένωση. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή τραπεζική ένωση για να ενισχύσουμε το ρόλο μας στον κόσμο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Όταν παίρνεις οικονομικά μέτρα απέναντι σε έναν επιτιθέμενο, περιμένεις ότι θα υπάρχουν συνέπειες. Η ενέργεια παραμένει η βασική αιτία του πληθωρισμού, τόνισε. Παραδέχτηκε, όμως, ότι πλέον καταγράφεται ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού.

Ο επίτροπος Οικονομικών αναγνώρισε τον κίνδυνο δευτερογενών συνεπειών από τον πληθωρισμό, που όμως ακόμα δεν είναι ορατές. «Κοστίζει, αλλά θα πρέπει να μειώσουμε τη στρατηγική μας εξάρτηση από τη Ρωσία».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν μεσοπρόθεσμες προβλέψεις (διάρκεια πολέμου, επέκταση κυρώσεων κ.τ.λ.)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώνονται και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο της χρονιάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι θα είναι συνολικά αρνητικό το 2022. Είχαμε ισχυρό μομέντουμ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημέρα της ρωσικής επίθεσης).

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι υπάρχουν και θετικοί παράγοντες, όπως το γεγονός ότι εν μέσω λοκντάουν πολλά νοικοκυριά στην Ευρωζώνη συσσώρευσαν καταθέσεις που τώρα είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του κόστους ζωής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις