Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, περνάει αναπόφευκτα μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Και το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία και την κυβέρνηση, είναι αυτή η επόμενη ημέρα, να βρει ισχυρές τράπεζες απαλλαγμένες σε ένα μεγάλο βαθμό από το «καρκίνωμα», προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη άποψη ότι η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βαίνει καλώς. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι τελευταία έχουμε αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χθες (11.05.2021) μάλιστα ήρθε μία ακόμη θετική έκθεση, αυτή την φορά από τον οίκο Fitch που αναφέρει ότι οι αναβαθμίσεις αντανακλούν την επιτάχυνση των σχεδιασμών για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.
Στο σημείο εκείνο που στέκεται ιδιαίτερα είναι ότι, σύμφωνα με τον οίκο, εκτιμάται ότι τα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα βελτιωθούν ταχύτερα εξαιτίας των νέων σχεδίων, βοηθούμενα από την ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται να αποκτήσει ρυθμό.
Θα έρθει αύξηση των χορηγήσεων
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για τις τράπεζες και για την οικονομία είναι να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που θα επιτρέψει στις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια στην πραγματική οικονομία. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από την Fitch καθώς η εκκαθάριση των ισολογισμών θα δώσει περισσότερη οικονομική ευελιξία ως προς τις χορηγήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο οίκος τονίζει ότι η χαμηλή ακόμα αξιολόγηση του κλάδου αντανακλά την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή επιβάρυνση στα κεφάλαια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, οι κινήσεις για τη μείωση των τελευταίων υποστηρίζεται από την επέκταση του Ηρακλή και επιπρόσθετα από την ΑΜΚ του 1,3 δισ. ευρώ της Πειραιώς.
Με τις κινήσεις που ετοιμάζονται, είναι εφικτή η μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020. Προηγουμένως ο οίκος περίμενε ότι ο δείκτης θα μειωθεί κάτω του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζοντας όμως μόνο τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι.
Στους υπολογισμούς της η Fitch λαμβάνει υπόψη τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν δάνεια σε moratoria, τα οποία έφταναν το 16% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2020, αλλά για τα περισσότερα από αυτά η περίοδος αναστολής πληρωμών έληξε. Με αναδιαρθρώσεις και χρήση κρατικών σχημάτων στήριξης οι πιέσεις, που από αυτό το μέτωπο αμβλύνονται.
Στα σχέδια μείωσης της μόχλευσης έχει «κινδύνους εκτέλεσης», σημειώνει η Fitch, δεδομένου του μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του δυνητικού αντίκτυπου στα κεφαλαιακά μαξιλάρια. Ωστόσο ο Ηρακλής και οι κινήσεις ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης τούς μετριάζουν.
Η λειτουργική κερδοφορία το 2020 ήταν αδύναμη εξαιτίας των μεγάλων προβλέψεων, ωστόσο σε αυτό το μέτωπο το 2021-22 η κατάσταση θα βελτιωθεί εξαιτίας των μικρότερων αναγκών σε προβλέψεις, ειδικά για τις Eurobank και Εθνική, που είναι πιο μπροστά σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των ισολογισμών τους.