Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Επιστρέφουν τα κλιμάκια των θεσμών- Τα “αγκάθια” στην αξιολόγηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, για να αρχίσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Στόχος, τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΔΝΤ είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, όμως υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν… αγκάθια.

Ο λόγος για το δημοσιονομικό κενό, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις διοικήσεις τράπεζας Πειραιώς και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την κινητικότητα στο Δημόσιο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με το capital.gr. την Δευτέρα δύο νέα που αναμένονται από την ελληνική πλευρά ίσως να καθαρίσουν λίγο περισσότερο το “τοπίο” των διαπραγματεύσεων. Συνδέονται με τα επίσημα στοιχεία που θα κρίνουν τους στόχους του “προγράμματος” και του προϋπολογισμού για το 2017 και το 2018 για την επάρκεια των μέτρων.
Δηλαδή θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια όσων προ ημερών ανακοίνωσε η Επιτροπή για ανάκαμψη και πλεονάσματα στο πλαίσιο των φθινοπωρινών της προβλέψεων:
1. Το υπουργείο οικονομικών έχει προγραμματίσει για τις 14 του μηνός να ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου, τα οποία πέρα από την πορεία των εσόδων (σ.σ. η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ καταγράφει μεν υπέρβαση στόχων θα καταγράφουν και την πορεία των δαπανών αλλά και των υποχρεώσεων που υπάρχουν μέχρι τέλος του έτους στο πεδίο του ευρύτερου δημοσίου και ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων που… “σπάνε” κουμπαράδες.
2. Η άλλη ανακοίνωση της Δευτέρας, έχει προγραμματιστεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορά στην πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Όλες οι παραδοχές για το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζονται στην εκτίμηση ότι το 3ο τρίμηνο το ΑΕΠ θα έχει ανοδική πορεία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ύφεση 0,3% φέτος στην οποία στηρίζεται ο προϋπολογισμός και όχι μόνο. Μάλιστα προ ημερών το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του προέβλεψε ανάκαμψη 0,67% το 3ο τρίμηνο αλλά και ότι το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση 0,39% διαμορφώνοντας – παρ όλα αυτά – για το σύνολο του 2016 μέσο ρυθμό ύφεσης 0,26%, δηλαδή εντός των στόχων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε