Site icon NewsIT

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» – Ποιους θα αφορά

03.01.2022 | 07:38
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» – Ποιους θα αφορά

Η μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα βάζουν ξανά στο τραπέζι, σε φιλολογικό επίπεδο για την ώρα, το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, λίγες ημέρες πριν ανέβουν στο taxis τα εκκαθαριστικά για την αποπληρωμή της οφειλής.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε παράταση έως το τέλος Ιουνίου για την πληρωμή της πρώτης δόσης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, από τις 60 συνολικά και έως το τέλος Μαρτίου προκειμένου όσοι θέλουν να αποπληρώσουν το σύνολο της οφειλής, έχοντας ως επιβράβευση «κούρεμα» 15%. 

Βέβαια τα πάντα είναι υπό συζήτηση, αλλά στο οικονομικό επιτελείο έχει ανοίξει η συζήτηση για την λήψη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα από τα νέα μέτρα, όπως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που ουσιαστικά αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, εστίαση, καφέ μπαρ κ.λπ.  

Πρόσφατα μάλιστα σε δηλώσεις του, σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα». 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα αργήσουν να ληφθούν και αυτό διότι θέλουν να δουν το προς τα που πάει η κατάσταση και πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί ή που θα ληφθούν αν κάτι δεν πάει καλά, αναφορικά με την πανδημία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιπλέον «κούρεμα», δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει δώσει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη με απόφαση της στις 18 Νοεμβρίου, να μετατρέπουν επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου, σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις.  

Ας δούμε τι ισχύει μέχρι σήμερα στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.  

Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί αντί για την 31η Ιανουαρίου στο τέλος Ιουνίου του 2022. Νωρίτερα, όμως κάθε επαγγελματίας, έως και τις 31 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το αν θα επιστρέψει τα χρήματα εφάπαξ και να κερδίσει την επιπλέον έκπτωση του 15% ή αν θα εκμεταλλευτεί τη λύση των 60 άτοκων δόσεων που του παρέχεται.  

Το ύψος της οφειλής του καθενός θα γίνει γνωστό μέσα στον Ιανουάριο μέσα από την ανάρτηση των ποσών από την ΑΑΔΕ.  

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

  • Το  25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου. 
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%. 
  • Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%. 

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.  
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version