Τρίτη, 8 Οκτ.
21oC Αθήνα

Επιστροφή στη δραχμή: Δημοκρατική απόφαση ή αντιδημοκρατική εκτροπή;

Επιστροφή στη δραχμή: Δημοκρατική απόφαση ή αντιδημοκρατική εκτροπή;

Εκείνο το πολύ πετυχημένο διαφημιστικό σλόγκαν του παρελθόντος «αποφασίζουμε πριν από εσάς για εσάς» το θυμάστε;
Κάπως έτσι εννοούν να σκέφτονται και να λειτουργούν ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ όταν επιδιώκουν να αποφασίσουν για εμάς, να στείλουν τη χώρα στα βράχια και τη δραχμή πριν από εμάς και χωρίς να μας ρωτήσουν.

Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτό το ζήτημα υπερβαίνει την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, ακόμα και την κυβέρνηση και τη Βουλή. Είναι τόσο μεγάλο και καθοριστικό που απαιτεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Τουλάχιστον αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό παιχνίδι.

Δεν είναι δυνατόν επειδή η Αριστερή Πλατφόρμα μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή. Είναι αδιανόητο. Είναι αντιδημοκρατικό.

Εχει, όμως, η Αριστερή και οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα δικαίωμα να εκκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αν αποδέχεται ή όχι την πρότασή της.

Πάντως, το κύριο, το σημαντικό και το καθοριστικό είναι πως προς το παρόν ο ελληνικός λαός τέτοια εντολή δεν έχει δώσει σε κανέναν. Ούτε στον Τσίπρα και πολύ περισσότερο σε οποιονδήποτε άλλο.

Τουναντίον η εντολή που έχει η σημερινή κυβέρνηση, η παρούσα Βουλή είναι παραμονή πάση θυσία στο ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς πως δεν επιτρέπει ο ελληνικός λαός σε κανένα να τον οδηγήσει στην έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά πολύ περισσότερο του έδωσε την εντολή να αποτρέψει τέτοια εξέλιξη είτε από ατύχημα, είτε από επιλογή.

Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη και στην περίπτωση ατυχήματος και πτώχευσης που μπορεί να εξορίσει την Ελλάδα στην έρημο της δραχμής. Θα είναι υπεύθυνη για αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ορισμένοι κύριοι, όπως για παράδειγμα ο κ κύριος Λαπαβίτσας ονειρεύονται την επιστροφή τώρα στη δραχμή χωρίς την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Αλήθεια ποιος είστε κύριε Λαπαβίτσα για να θέλετε να αποφασίσετε στη θέση του οποιουδήποτε Ελληνα; Θέσατε το δίλημμα στους ψηφοφόρους σας και σας άναψαν το «πράσινο» φως; Τι είδους αντίληψη για τη δημοκρατία είναι αυτή, να ζητάτε να εκμεταλλευτείτε συγκυριακούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και να αποφασίσετε για ζητήματα που ξεπερνούν την εντολή που σας έδωσε ο λαός;

Βεβαίως, έχετε το δικαίωμα να παλεύετε για την επικράτηση των απόψεών σας, αλλά όχι να «αποφασίζετε για το λαό πριν από το λαό και στο όνομα του λαού».

Αν λοιπόν θέλετε επιστροφή στη δραχμή, ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν. Διεκδικείστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα ή να γίνουν εκλογές με κεντρικό δίλημμα την παραμονή στο ευρώ ή την επιστροφή στη δραχμή.
Τα υπόλοιπα δεν παρά αντιδημοκρατικά σχέδια επί χάρτου…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε