Οικονομία

Επιταγή ακρίβειας: «Κλείδωσε» το επίδομα – Οι 6 ενισχύσεις που θα δοθούν μέχρι τα Χριστούγεννα

«Κλείδωσε» όπως όλα δείχνουν η χορήγηση εκτάκτου επιδόματος για τα Χριστούγεννα, γνωστού και ως «επιταγή ακρίβειας», όπως άλλωστε είχαμε γράψει και την περασμένη Παρασκευή.

Μέσα στο σαββατοκύριακο είχαμε την επιβεβαίωση του σεναρίου για την επιταγή ακρίβειας, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, όσο και τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη. Οι ανακοινώσεις για το επίδομα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Και οι δύο τόνισαν ότι υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, τότε θα δοθεί επιπλέον βοήθεια στους οικονομικά ευάλωτους, δεδομένης μάλιστα της συνεχιζόμενης ακρίβειας. Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τα έσοδα του Οκτωβρίου είχαν θετική πορεία, κάτι που επιτρέπει την παραπάνω κίνηση.

Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα την άλλη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, που θα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που ήδη υπάρχει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό της νέας επιταγής ακρίβειας θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 – 250 ευρώ και θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο», ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οριστικές ανακοινώσεις, για το ύψος του επιδόματος και τον οριστικό αριθμό των δικαιούχων, αναμένεται να γίνουν ή προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκεμβρίου και αφού έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεί για την πορεία των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί μετά από την αξιολόγηση της Fitch, με την οποία εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει μία ακόμη θετική έκθεση με επενδυτική βαθμίδα, μετά από αυτές της DBRS και της S&P.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα δόθηκε έκτακτο επίδομα 250 ευρώ περίπου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 172.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Οι 6 παροχές μέχρι τα Χριστούγεννα

Μέχρι τα Χριστούγεννα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν λαμβάνειν εισοδηματικές ανάσες με την καταβολή 6 έκτακτων και μόνιμων παροχών.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 θα λάβουν ίσως και σήμερα τα χρήματα της ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ σε όσους υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση θα δοθεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

  1. Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.

  1. Υοuth Pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών θα λάβουν τα 150 ευρώ του Youth Pass έως τις 10 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους νέους θα ανοίξει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου. Το Youth Pass είναι μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

  1. Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο. Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

  1. Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους: Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

  1. Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Mείζονα νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία, ανακοινώνει η United Group, μητρική εταιρεία της Nova
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας