Οικονομία

Επιτέλους το Βερολίνο χαλαρώνει!

H πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει αιτία να χαθεί μία τεράστια ευκαιρία όταν ακόμα και οι Financial Times έχουν κύριο θέμα με τίτλο ''Το Βερολίνο κλείνει το μάτι στην περιφέρεια''.

Σύμφωνα με τους Financial Times η κεντρική Γερμανική Τράπεζα δείχνει να ”ανοίγει” το δρόμο στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική, και να ”πέσει” επιτέλους ρευστό στην αγορά.

Οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός απέναντι στο Μνημόνιο και τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας, όμως για να υπάρχει αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση πολιτική, κάτι που είναι αδύνατο εαν βρισκόμαστε σε ακυβερνησία.Και ο κίνδυνος να χαθεί μία ιστορική ευκαιρία είναι ολοφάνερος.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Η Γερμανία έχει συχνά κατηγορηθεί ότι κρατάει την Ευρώπη όμηρο στον οικονομικό της συντηρητισμό. Όμως σε μια κρίσιμη στιγμή της κρίσης στην ευρωζώνη, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαθέσεις στο Βερολίνο «χαλαρώνουν».

Η παραδοσιακά ανελαστική Bundesbank άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό στην Γερμανία σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Και αυτό ακολουθεί τα σημαντικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών κ. Wolfgang Schäuble, που τάχθηκε υπέρ αυξήσεων μισθών για τους εργαζόμενους στην χώρα.

Αυτά τα σχόλια δημιουργούν ελπίδες ότι η Γερμανία ίσως, αν μη τι άλλο, είναι πρόθυμη να ρίξει περισσότερο βάρος στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών της Ευρώπης. Οι υψηλότεροι μισθοί στην Γερμανία θα μειώσουν το χάσμα της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στην βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης και την περιφέρεια. Με περισσότερο χρήμα στις τσέπες των εργατών, θα αυξηθεί επίσης η εγχώρια κατανάλωση, που συνακόλουθα ίσως προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες στις χώρες που παλεύουν με την λιτότητα.

Αυτή η παραδοχή της οικονομικής πραγματικότητας από μέρους των Γερμανών ρυθμιστών είναι πραγματικά καλοδεχούμενη. Αλλά είναι υπεραισιόδοξο να περιμένουμε ότι θα αλλάξει το παιχνίδι στην κρίση χρεών. Οι εξαγωγές προς την Γερμανία αναλογούν μόλις σε 2,5% του αθροιστικού ΑΕΠ της Ιταλίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδας. Ακόμη και με μια μετριοπαθή αύξηση στους γερμανικούς μισθούς, θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσει η περιφέρεια να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με το Βερολίνο.

Ούτε αυτά τα «άχυρα στον άνεμο» θα επιλύσουν τα άμεσα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αλλά προσφέροντας μια αίσθηση κατεύθυνσης για το πού οδεύει η ευρωζώνη, ίσως βοηθήσουν να ησυχάσουν οι αγορές. Η στάση της Bundesbank επιπλέον ίσως βοηθήσει την ΕΚΤ να νοιώσει πιο άνετα να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική.

Για να επιταχύνουν την επίλυση της κρίσης, οι ρυθμιστές στο Βερολίνο ίσως θελήσουν να υποστηρίξουν τις πρόσφατες ενθαρρυντικές δηλώσεις με κάποιες παραπάνω κινήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλαρώσει την δημοσιονομική πολιτική της ή, τουλάχιστον, να κάνει βήματα για να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και τις εταιρίες να κάνουν δαπάνες αντί να κρατούν το ρευστό. Ενώ η Bundesbank θα πρέπει να διατηρεί μια αυστηρή εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να είναι και πρόθυμη να επιτρέψει την πιστωτική επέκταση.

Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, τα προσεκτικά βήματα του Βερολίνου είναι μια ένδειξη που αναπτερώνει το ηθικό. Έχοντας επιλέξει την σωστή κατεύθυνση στις οικονομικές πολιτικές, η Γερμανία θα πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξη με τους στόχους της”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα