- Όχι στο κουαρτέτο για την μείωση του αφορολόγητου - Αγώνας δρόμου για να βρεθεί λύση πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα - "Πόρτα" στην επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές
Με φόρο στο φυσικό αέριο και άλλα επτά ως οκτώ ισοδύναμα μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αποκρούσει τη μείωση του αφορολόγητου ποσού που ζητά το κουαρτέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα τόνισε κατά τη χτεσινή διαπραγμάτευση πως το αφορολόγητο αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν συζητείται η μείωσή του.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε δηλώσεις κύκλων πως αν περιορίσουμε τη μείωση στα 100 ως 200 ευρώ θα είμαστε ικανοποιημένοι και τις διαρροές πως χτες θα πήγαιναν στη διαπραγμάτευση με πρόταση για μείωση στις 8.500 ως 9.000 ευρώ ώστε να κλείσει αυτό το θέμα, που σημαίνει ότι η διαπραγματευτική ομάδα ήταν διατεθειμένη να κάνει μικρές παραχωρήσεις.
Όμως, χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος στις δηλώσεις της προς τους πολιτικούς συντάκτες επισήμανε πως οι κύριες συντάξεις και το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων αποτελούν “κόκκινη” γραμμή για τον πρωθυπουργό και δεν πρόκειται να πειραχτούν. Μετά τη δήλωση αυτή άλλαξε και η ρότα της διαπραγματευτικής ομάδας και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο έπεσαν άλλες προτάσεις και μεταξύ αυτών η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο.
Αξίζει να επισημανθεί πως η ελληνική πλευρά επανειλημμένα υπενθύμισε στους συνομιλητές ότι σύμφωνα με τη συμφωνία τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης. Όμως, παρά την επιμονή δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα και η μόνη υποχώρηση που έγινε, αναφέρουν οι πληροφορίες, να υπάρξει συνυπολογισμός φορολογικού και ασφαλιστικού για την κάλυψη τουλάχιστον μέρους του δημοσιονομικού κενού, πράγμα που όπως έλεγε Ελληνας διαπραγματευτής επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία.
Τις προτάσεις αυτές θα συζητήσουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες με στόχο να βρεθεί μία λύση πριν από την ερχόμενη Δευτέρα που το κουαρτέτο θα αποχωρήσει από την Αθήνα. Μάλιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε και ο ΕΝΦΙΑ, όχι όμως για αύξηση του φόρου, αλλά για βελτίωση της εισπραξιμότητας. Να υπενθυμίσουμε πως ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανέρχεται στα 3,1 δις. ευρώ με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,65 δις. ευρώ.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως η ελληνική πλευρά πρότεινε την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Όμως, η πρόταση αυτή συνάντηση τη σθεναρή αντίσταση των επικεφαλής των Θεσμών και ιδίως του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε, όπως αναφέρουν πηγές από την ελληνική πλευρά, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Στις φήμες για επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα η απάντηση είναι από αρμόδια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, πως δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα και μάλλον δεν πρόκειται να τεθεί γιατί προκύπτουν άλλου είδους προβλήματα.