Οικονομία

Έρχεται η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη: Σε πόσες δόσεις θα γίνει η εξόφληση

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι το θέμα της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κλείσουν άμεσα στο θέμα και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές και απ’ ό,τι αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το αίτημα προς τους δανειστές βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εκτός από τη ρύθμιση για τα χρέη που δημιούργησε η πανδημία, θα βάλει στο τραπέζι, τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, το θέμα της μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα καθώς και τουριστικό πακέτο.

Όπως σε κάθε αξιολόγηση έτσι και σε αυτή οι δανειστές δεν θα ακούσουν μόνο τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, αλλά θα βάλουν και τα δικά τους αιτήματα. Έτσι θα συζητήσουν μεταξύ των άλλων την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, η υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Και βέβαια θα μπει για μία ακόμη φορά στο τραπέζι το θέμα των πλειστηριασμών οι οποίοι είχαν «παγώσει» λόγω του lockdown.

Eurostat

Προς συμφωνία για τη νέα ρύθμιση χρεών

Για την ελληνική πλευρά, αυτό που καίει το θέμα της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας και το πιο πιθανό σενάριο είναι να βρεθεί κάποιο κοινό σημείο επαφής με εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν η ελληνική πλευρά θα κάνει βήματα προς τα πίσω στο θέμα των πλειστηριασμών, να ξεκινήσουν δηλαδή άμεσα οι διαδικασίες και θα ζητήσει ως αντάλλαγμα μία γενναία ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Οι δανειστές δεν φαίνεται να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις και η οριστική συμφωνία θα υπάρξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όταν και οι συζητήσεις θα αναβαθμιστούν και θα διεξαχθούν με τους επικεφαλής των δανειστών.

Η οριστική συμφωνία θα ανακοινωθεί σχετικά άμεσα ώστε οι οφειλέτες να έχουν μπροστά στους ένα ξεκάθαρο τοπίο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης θα διαμορφωθεί σε 60 έως 72, σε αυτή θα μπουν περισσότερες οφειλές, θα υπάρξει αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις.

Βασική επιδίωξη είναι να δοθούν ανάσες ρευστότητας σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και να αποφευχθεί έτσι μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή για να διευκολυνθούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει ο Γολγοθάς καθώς θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και  τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ποιους θα αφορά η ρύθμιση

Είναι ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι η ρύθμιση δεν θα αφορά τους πάντες, παρά μόνο όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πληγεί από την πανδημία. Κατά συνέπεια στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα