Site icon NewsIT

Ερχεται μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων

26.09.2014 | 11:03
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο κύβος ερρίφθη. Η αντικειμενικές τιμές αναμένεται να μειωθούν σύντομα Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εισηγείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, να μειωθούν οι υπέρογκοι φόροι, αλλά και να υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 αφού οι συντελεστές υπολογίζονται πάνω στις τιμές της εφορίας που σήμερα είναι πλασματικές.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η imerisia.gr, από το 2015 και όχι από το 2016 που ζητά η τρόικα.

Νωρίτερα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τον υπολογισμό του «πόθεν έσχες» σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία που υπολογίζεται η εφορία.

Ετσι, αναμένεται να διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων που ενώ γίνονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αντικειμενική τους αξία (ακόμη και κάτω από 50%) εντούτοις οι πωλητές αναγκάζονται να δικαιολογήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα που αναγράφονται στο συμβόλαιο και οι αγοραστές να έχουν μεγαλύτερο καθαρό «πόθεν έσχες»

Η μείωση, κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, εκτιμούν ορισμένοι μπορεί να αποτελέσει ένα φιλολαϊκό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης όσο πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος των δικαστικών αποφάσεων που θα δικαιώνουν ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει ζητώντας μείωση των αντικειμενικών. Η προοπτική αυτή αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διόρθωση των στρεβλώσεων, γιατί δεν θέλει να συμβεί ότι με τους ένστολους οι οποίοι δικαιώθηκαν από τη δικαιοσύνη.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.

Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει αναφορικά με τις περιοχές οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ζώνης. Για παράδειγμα στα νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής υπάρχουν αντικειμενικές αξίες 600-700 ευρώ/τ.μ., όταν οι τιμές πώλησης είναι αισθητά υψηλότερες. Επίσης, ειδικοί του κλάδου δίνουν ως παράδειγμα τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, μια τουριστική περιοχή η οποία έχει αντικειμενική αξία 500 ευρώ/τ.μ.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική και προσεκτική προσέγγιση καθώς μια απότομη αύξηση των τιμών ώστε να εξομοιωθούν με τις πραγματικές αξίες, θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις ή μειώσεις των αντικειμενικών αξιών επηρεάζουν 20 φόρους στα ακίνητα όπως: ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο φόρος μεταβίβασης 3%, οι φόροι χρησικτησίας, ανταλλαγή, διανομής ακινήτων, ο δημοτικός φόρος, τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ και στις …κληρονομιές

Ο ΕΝΦΙΑ στέρησε 546 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό – Στα 2 δισ. το πλεόνασμα

Η …τρέλα του ΕΝΦΙΑ σε απλούς αριθμούς

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ παρόλο που δικαιούνται απαλλαγής ή μείωσης εως και 50%! –
Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version