Πέμπτη, 10 Οκτ.
21oC Αθήνα

Έρχεται νέα έκπτωση φόρου από συγκεκριμένες αποδείξεις

Αλλάζει το τοπίο με τις αποδείξεις, καθώς συνεχίζεται η φοροδιαφυγή. Αυξάνεται η έκπτωση φόρου που θα έχουν οι φορολογούμενοι.

Οι αλλαγές αφορούν στις αποδείξεις για δαπάνες επαγγελμάτων όπως γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακοί βοηθοί, επαγγέλματα που παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Η έκπτωση φόρου για όποιον συλλέγει τις συγκεκριμένες αποδείξεις μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Εξετάζεται παράλληλα η αύξηση του ανώτατου ορίου των αποδείξεων πάνω από τα 18.000 ευρώ, αλλά και η επιβολή πλαφόν στις αποδείξεις που θα αλλάζει κάθε χρόνο.
 

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ο φορολογούμενος δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ, εφόσον προσκομίζει τις νόμιμες αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών.

Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού φορολογητέου εισοδήματός του, αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων υπολογίζεται στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων, τότε επί του ποσού που του υπολείπεται θα πληρώσει φόρο 10%.

Όταν η αξία των αποδείξεων είναι μεγαλύτερη από το απαιτούμενο ποσό, τότε παρέχεται έκπτωση 10% από τον φόρο στην πλεονάζουσα διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες των οποίων οι αποδείξεις θα ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.

Για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου η Εφορία δεν αναγνωρίζει τις αποδείξεις για δαπάνες: απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, εισιτηρίων, ενοικίων, τα έξοδα για γιατρούς, νοσήλια, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστηρίων και αμοιβές για δικηγόρους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε