Σε «τροχιά» νέων αλλαγών στο εργασιακό –με αιχμή το «καθεστώς» καθορισμού του κατώτατου μισθού – αναμένεται να μπει η οικονομία αμέσως μετά την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (τουλάχιστον 3,5% σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες) τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ο «φάκελος» τον οποίο παρέλαβε η νέα Υπουργός Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου προ ημερών από τον προκάτοχο της, κο Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπει –επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του newsit.gr – ρητά πως πρέπει εντός του δ’ τρίμηνου του 2024 –δηλαδή μεταξύ του ερχόμενου Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου – να υπάρξει «έκδοση νόμου» για την «Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ», κάτι που ισοδυναμεί με νέο εργασιακό νόμο με αιχμή τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το παραπάνω τρίμηνο – ορόσημο δεν είναι «τυχαίο», καθώς η οδηγία προβλέπει πως κάθε κράτος – μέλος έχει προθεσμία έως τις 15 Νοεμβρίου του 2024 προκειμένου να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο της.
Η σχετική οδηγία έχει δύο βασικά σκέλη:
1.Το πρώτο προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν ενδεικτικές τιμές αναφοράς (για τον κατώτατο μισθό) που χρησιμοποιούνται συνήθως σε διεθνές επίπεδο, όπως το 60 % του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50 % του ακαθάριστου μέσου μισθού, και/ή ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Το δεύτερο προβλέπει πως κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ στο οποίο το ποσοστό της κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις υπολείπεται του κατώτατου ορίου του 80 % θεσπίζει πλαίσιο με τους αναγκαίους πρόσφορους όρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε με νόμο κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους είτε με συμφωνία με αυτούς. Το εν λόγω κράτος μέλος εκπονεί, επίσης, σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το κράτος μέλος εκπονεί αυτό το σχέδιο δράσης κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους ή σε συμφωνία με αυτούς ή, κατόπιν κοινού αιτήματος των κοινωνικών εταίρων, ως προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπ. Εργασίας, η ενσωμάτωση της εν λόγω κοινοτικής οδηγας, στόχο έχει την «περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων».
Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο «παράλληλα» θα υπάρξει «ενίσχυση των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, λόγω αντίκτυπου σε μία σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο» και την «ενίσχυση της αποδοτικότητας των εργαζομένων, το οποίο με τη σειρά του θα έχει θετική επίπτωση στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων».
Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο μέσω ψήφισης σχετικού νομοσχεδίου απαιτεί διαμόρφωση ειδικών «αξόνων», πράγμα που σημαίνει πως –αν δεν αλλάξει η διαδικασία απόφασης για την εκάστοτε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς αλλά απόφαση απόφαση από την κυβέρνηση) – θα αλλάξουν τα κριτήρια λήψης αυτής της απόφασης.
Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν μερίδα των κοινωνικών εταίρων έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία των θέσεων της ενόψει της έναρξης της διαβούλευσης από πλευράς Εργασίας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι σε εξέλιξη αίτημα, από ελληνικής πλευράς, προς το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) για την «ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και της συνδικαλιστικής έκφρασης».