Όλα είναι ανοιχτά πλέον στη διαπραγμάτευση. Πολλά θα κριθούν από το πότε θα φύγουν οι επικεφαλής των θεσμών και από το πότε θα επιστρέψουν. Από εκεί θα φανεί η διάθεση εξεύρεσης άμεσης λύσης.
Οι επικεφαλής των θεσμών φεύγουν πιθανότατα αύριο. Εάν επιστρέψουν άμεσα ως την Παρασκευή ή εάν παρατείνουν τη διαμονή τους στην Αθήνα θα είναι καλό σημάδι για τη διαπραγμάτευση.
Θα διαφανεί μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που φαίνεται ότι υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Είναι ελάχιστα τα σημεία σύγκλησης, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα της διαπραγμάτευσης, με το ΔΝΤ να δείχνει άκαμπτη στάση, αλλά και τους Ευρωπαίους ως έναν βαθμό να καλύπτονται πίσω από αυτή του τη στάση.
Στην αντίθετη περίπτωση όλα δείχνουν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν κατά πολύ. Σε μια περίοδο με τις εκλογές (15 Μαρτίου στην Ολλανδία και 23 Απριλίου και 7 Μαρτίου στη Γαλλία) πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση.
Ήδη λέγεται ότι από τις Βρυξέλλες μελετάται ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα στη λογική να βοηθηθεί η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πιο ομαλά και να μην χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο.
Το πρόγραμμα θα εξασφαλίσει μια ρευστότητα της τάξης των 25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν ήδη στα αδιάθετα του τρίτου μνημονίου για τις ανάγκες των τραπεζών, ένα ποσό 19 δισ. ενώ το υπόλοιπο ποσό εάν χρειαστεί θα μπορούσε να προέλθει από το ΔΝΤ.
Το σενάριο αυτό δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ενώ έχουν τη διάθεση να αποσοβήσουν έναν κίνδυνο ατυχήματος δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να δώσουν άμεση λύση στο ζήτημα του χρέους, λαμβάνοντας μέτρα ουσιαστικής μείωσής του.