Οικονομία

Έρχεται παράταση στη ρύθμιση χρεών μέχρι και 72 δόσεις – Ποιους αφορά

Ολοταχώς προς παράταση οδεύει η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση για τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, η οποία και εκπνέει την επόμενη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Εάν δε δοθεί παράταση, πράγμα αδύνατο, τότε οι υπόχρεοι εάν δεν ρυθμίσουν την οφειλή εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ή δεν αποπληρώσουν εφάπαξ το χρέος τους κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις.

Οι δύο λόγοι για νέα προθεσμία

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών στην λήψη αυτής της απόφασης η οποία εν πολλοίς μοιάζει και ως μονόδρομος.

Η μία έχει να κάνει με το ότι οι συνέπειες από τη μετάλλαξη Όμικρον και την ακρίβεια βρίσκονται στην κορύφωσή τους και κατά συνέπεια μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να επωμισθούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και άλλα βάρη.

Η άλλη αιτία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξή τους στην ρύθμιση.

click4more: Ξεκίνησε η «μάχη» για τους δημοσιονομικούς κανόνες – Η στάση του «σκληρού» Βορρά απέναντι στο Νότο

Έτσι λοιπόν είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί νέα παράταση για τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, που θα έρθει να «κουμπώσει» με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής μετά βίας αγγίζουν τις 45.000 από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, επί συνόλω 800.000 που μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση που θα δοθεί να είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ρύθμιση μέχρι και 72 δόσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα:

  • φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID.

  • νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.

  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.

  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”.

  • φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των παραπάνω κριτηρίων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.

Ποιες οφειλές μπαίνουν στη ρύθμιση

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

Β) Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Δ) Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα