- ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ ενοποιούνται από το 2015 - Αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης - Τελικός στόχος η δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης - Το μοντέλο του νέου ασφαλιστικού βασίζεται στο γερμανικό ΙΚΑ
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό από το 2015, καθώς ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται ένα νέο μοντέλο που βασίζεται στο γερμανικό ΙΚΑ.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Άξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Ράιμαν δεν ήρθε μόνος του, αλλά προσεκλήθη από τη διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να δώσει τεχνογνωσία για το πώς λειτουργεί και τι συντάξεις δίνει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας που καλύπτει 75,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 30,2 εκατομμύρια συνταξιούχους με ετήσιο προϋπολογισμό 397 δισ. ευρώ.
Το “γερμανικό μοντέλο” θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 – 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις αλλαγές και -όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας- αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που θα παραδώσει πόρισμα – μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014, αρχές 2015 να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.
Από το 2015, τα Ταμεία θα ενοποιηθούν αρχικά σε τρεις φορείς. Το ΙΚΑ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), για όλους τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και ο ΟΓΑ για τους αγρότες. Ο ΝΑΤ είναι πιθανό να ενταχθεί στο ΙΚΑ, εντός του ίδιου έτους.
Επίσης από το 2015, οι επικουρικές ενσωματώνονται στις κύριες συντάξεις, η είσπραξη των εισφορών θα γίνεται ενιαία, ενώ αλλάζει και η ηλικία συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα, τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας, δηλαδή οι πρόωρες συντάξεις, εξαλείφονται με ή χωρίς μεταβατική περίοδο και η ηλικία συνταξιοδότησης θα ξεκινά από το 60ό ή το 62ο έτος για όλους. Παραμένει το 67ο έτος για πλήρη σύνταξη, ενώ εξετάζεται να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης πέραν των 40 ετών.
Οι αλλαγές αφορούν:
1. Ατομικούς λογαριασμούς στην κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει.
2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης
3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε τρεις φορείς το 2015
4. Ενσωμάτωση Επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015
5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015, ίσως και νωρίτερα
6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2015
7. Είσοδος επαγγελματικών Ταμείων ασφάλισης
8. Ένα Ταμείο για σύνταξη (Εθνικός Φορέας Σύνταξης) ως τις αρχές του 2017. Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο ΙΚΑ, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους παλιά Ταμεία. Θα βγαίνει μια σύνταξη , ενώ οι εισφορές από το 2017 θα είναι ίδιες για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό φέρνουν “ψαλίδι” στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο
Αλλάζουν όλα στις συντάξεις – Μειώσεις και αλλαγές ως το τέλος του 2014