Διπλή παρέμβαση σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε να δώσει ανάσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία αλλά και την έλευση του πληθωρισμού. Αφορά την παράταση για έξι μήνες της έναρξης αποπληρωμής των ποσών που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.
Παράλληλα, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της παράτασης της προθεσμίας για την ρύθμιση των χρεών που δημιούργησε η πανδημία, που λήγει στο τέλος του μήνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπους στήριξης της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στα δύο αυτά γεγονότα που αν μη τι άλλο δημιουργούν ανάσχεση στην ανάπτυξη, αλλά και πρόβλημα ρευστότητας. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι μηχανισμοί παρέμβασης είναι δεδομένοι και δεν μπορούν να ανοίξουν πολύ την περίμετρο εφαρμογής τους, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους στήριξης, πέρα από ευάλωτα νοικοκυριά και ένα άλλο, όσο το δυνατό μεγαλύτερο, μέρος της κοινωνίας.
Άλλωστε η Κομισιόν φαίνεται να διαφωνεί με την οριζόντια επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο, για τα νοικοκυριά και επιμένει αυτό να συμβεί μόνο για τους ευάλωτους.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη η καλή πορεία της οικονομίας, με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και την καλύτερη του αναμενομένου εισροή εσόδων στα ταμεία, μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς να επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες κατά την διάρκεια συζήτησης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, η οποία ξεκινάει σήμερα (14.12.2021), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει παράταση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούνιο αντί για τον Ιανουάριο, ένα εξάμηνο έξτρα για τη χρήση των «κουπονιών» για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της επιδότησης παγίων δαπανών. Επίσης θα ανακοινωθεί και η παράταση για ένα μήνα, ίσως και περισσότερο της προθεσμίας για την υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.
Πιο συγκεκριμένα η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, στον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας και στην εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει το χρόνο έναρξης αποπληρωμής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που συνολικά φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση 6 μηνών, δηλαδή μέχρι και το Ιούνιο του 2022 ενώ έχει ξεκινήσει συζήτηση για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» της κρατικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το κρατικό δάνειο «κουρεύεται» έως και 75%. Εκείνοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ την κρατική ενίσχυση θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% ενώ όσοι επιλέξουν τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022.
- Πάγιες δαπάνες: Εξ αιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα εξάμηνο έως και τα τέλη Ιουνίου 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.
Χρέη πανδημίας
Και για το θέμα των χρεών που γεννήθηκαν στην πανδημία ίσως προκύψει ζήτημα παράτασης στο άμεσο μέλλον. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, στις 31 Δεκεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία για την ένταξη στις 36 -72 δόσεις. Όμως, από 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση λιγότεροι από 30.000.
Όμως η απροθυμία για ρύθμιση των χρεών, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία ακόμη παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση και έναρξης εξόφλησης των ποσών.