Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Έρχεται χειρότερη ευρω – κρίση μέσω Ελλάδας μετά τις γερμανικές εκλογές

Έρχεται χειρότερη ευρω – κρίση μέσω Ελλάδας μετά τις γερμανικές εκλογές

Δύο νέα πακέτα στήριξης της Ελλάδας συνολικού ύψους πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ κρίνει ως απαραίτητα ο Γ. Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας – κολοσσού Commerzbank.

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου και ακόμα και ενός τέταρτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας έχει επιστρέψει εδώ και εβδομάδες στη δημόσια συζήτηση και πολλοί φοβούνται ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η «ευρωκρίση» θα επανέλθει δριμύτερη.

Για πολλούς μήνες επικρατούσε ησυχία στην Ευρώπη. Η οικονομία, σε πολλές χώρες, άρχισε σιγά-σιγά να ανακάμπτει και η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών της. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία παρά το χρηματοδοτικό κενό που σε καμία περίπτωση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου και ακόμα και ενός τέταρτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας έχει επιστρέψει εδώ και εβδομάδες στη δημόσια συζήτηση και πολλοί φοβούνται ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η «ευρωκρίση» θα επανέλθει δριμύτερη

Πάντως, λόγος εφησυχασμού δεν υπάρχει, εκτιμά ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Διαπιστώνουμε κάποια πρόοδο, για παράδειγμα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αυτές οι χώρες ανέκτησαν την ανταγωνιστικότητά τους, υλοποιώντας προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, δεν διαπιστώνω παντού μεταρρυθμιστική επιτυχία. Κυρίως δεν την βλέπω στην μεγαλύτερη από τις χώρες της κρίσης, την Ιταλία», επισημαίνει ο κ. Κρέμερ.

Πιθανό και ένα τέταρτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ

Στην Ιταλία το κόστος εργασίας εξακολουθεί να αυξάνεται, παρατηρεί με ανησυχία ο γερμανός οικονομολόγος, διαπιστώνοντας ότι η χώρα χάνει σε ανταγωνιστικότητα.

«Θα απαιτηθούν 11 δισεκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Πιθανότατα θα καταστεί αναγκαίο και ένα τέταρτο πακέτο ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές»

Ανησυχητικό μήνυμα θεωρεί ο Γιοργκ Κρέμερ και το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, η Γαλλία δέχθηκε έντονη κριτική για την απροθυμία της να προχωρήσει στις «δέουσες» μεταρρυθμίσεις. Στο «κλαμπ» των προβληματικών χωρών προστίθεται τώρα και η Σλοβενία, ενώ φέτος εκπνέουν τα προγράμματα βοήθειας προς την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όλα αυτά τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. «Θα απαιτηθούν 11 δισεκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Πιθανότατα θα καταστεί αναγκαίο και ένα τέταρτο πακέτο ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές», εκτιμά ο Γιοχάνες Μάγιερ, ειδικός σε νομισματικά θέματα της Bayern LB.

Θα πρέπει να αναμένουμε ένα καυτό φθινόπωρο; Έρχεται μια νέα εκδοχή της «ευρωκρίσης»;
 

Ο Γιοργκ Κρέμερ δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι δεν έχουν καταπολεμηθεί τα αίτια της κρίσης.
«Ενώ δεν έχουμε μεταρρυθμιστική επιτυχία σε όλα τα μέτωπα, έχουμε την ΕΚΤ, η οποία με την πολιτική του φθηνού χρήματος και με τη δέσμευση της να αγοράζει κρατικά ομόλογα έχει περιθωριοποιήσει την κρίση.
Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που οι επιχειρήσεις έχουν ενθαρρυνθεί στις δραστηριότητές τους και πολλοί νομίζουν ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, μολονότι τα αίτια της κρίσης δεν έχουν ακόμη αρθεί», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δέχονται έντονες επικρίσεις από μεγάλο μέρος των οικονομολόγων, που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό καταδικάζονται στη φτώχια οι χώρες του Νότου

Και τα αίτια της κρίσης δεν είναι άλλα από την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τον ελλιπή έλεγχο των τραπεζών. Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δέχονται έντονες επικρίσεις από μεγάλο μέρος των οικονομολόγων, που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό καταδικάζονται στη φτώχια οι χώρες του Νότου.

Ο Γιοχάνες Μάγιερ χαρακτηρίζει αναγκαία αυτή την πολιτική. «Εάν το δημόσιο δεν θέλει διαρκώς να βοηθά τις χώρες αυτές με μεταφορές κεφαλαίων τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιομική εξυγίανση. Μόνο έτσι θα γίνουν οι χώρες αυτές ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια και παράλληλα πιο ανεξάρτητες από το ξένο χρήμα», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος.

Διαβάστε επίσης: Η τρόικα αμφισβητεί τον Σαμαρά: Θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας!

Σόιμπλε: Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση των Ελλήνων

”Η Ελλάδα είναι όπως η Μογγολία”

Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Έσπασε το φράγμα των χιλίων μονάδων

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε