Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό είναι εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι, καθώς επίσης και πολυτελείς και εξοχικές κατοικίες.
Οι τράπεζες ήδη αρχίζουν να βγάζουν από το πέπλο προστασίας για πολλές κατοικίες, θεωρώντας ότι όποιος επιθυμεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία έχει διαθέσιμα τα εργαλεία και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρχει η άτυπη παύση πλειστηριασμών για όλους.
Την ίδια ώρα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία αυτών που έχουν σπεύσει να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα στις πρώτες 15 εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουν ρυθμιστεί μόλις επτά δάνεια. Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα δεν ρυθμίστηκε κανένα. Η σχετική προθεσμία λήγει στο τέλος του έτους και εν συνεχεία δεν θα υπάρχει απολύτως καμία προστασία για όσους δεν κάνουν χρήση της πλατφόρμας.
Ανεβάζουν στροφές οι πλειστηριασμοί
Στο μεταξύ ήδη από τον περασμένο μήνα οι πλειστηριασμοί άρχισαν να ανεβάζουν ταχύτητα και αναμένεται ότι το τελευταίο 3μηνο του χρόνου, θα καταγράψουν σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AXIA, για τον περασμένο μήνα είχαν προγραμματιστεί 3.195 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Τελικά διενεργήθηκαν 2.195 πλειστηριασμοί, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πλειστηριασμοί που ανεστάλησαν και ακυρώθηκαν διαμορφώθηκαν στους 945 και 57 αντίστοιχα. Πάντως ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα – ρεκόρ για το 2019 τόσο σε σχέση με τους πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν όσο και σε σχέση με αυτούς που τελικά διενεργήθηκαν. Μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί 3.214 πλειστηριασμοί ενώ, για το σύνολο του τέταρτου τριμήνου του 2019, έχουν προγραμματιστεί 6.425.
Όπως εκτιμά η AXIA, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιταχύνουν το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να πετύχουν τον στόχο του έτους, που για το σύνολο του 2019 προβλέπει 25.000 – 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων. Να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που ουσιαστικά ενεργοποιήθηκαν από τις αρχές του 2018, ανήλθαν την προηγούμενη χρονιά σε 22.447, ενώ για το 2019 ο συνολικός αριθμός τους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 18.882.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι πλειστηριασμοί που τελικώς διεξήχθησαν έφτασαν τις 11.999 σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52) ακυρώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία γ΄ τριμήνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τις 3.550 σημειώνοντας μείωση 9% σε τριμηνιαία βάση και 13% σε ετήσια.
Μετά και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της οποίας παρέχεται ουσιαστική προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους. Οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται πλέον χωρίς όριο, και στα εργαλεία που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες προστίθενται και οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες για την αποτελεσματικότερη προώθηση των ακινήτων που είναι υπό ρευστοποίηση. Έτσι, εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, οι τράπεζες έχουν αναπτύξει την πλατφόρμα «realestateonline», την «properties4sale», καθώς και την «landea», στην οποία «ανεβαίνουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του e-auction.
Ένα πρώτο δείγμα της αυστηρότερης στάσης που υιοθετούν οι τράπεζες είναι ότι πλέον υποχρεώνουν όσους έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και επιδιώκουν στο παρά πέντε τη ρύθμιση της οφειλής τους να καταβάλουν το 8% της οφειλής τους σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η προσέλευση για τη ρύθμιση είναι ειλικρινής και ότι δεν είναι άλλη μια πρόφαση για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.
Ρυθμίστηκαν επτά δάνεια
Απομένουν μόλις 2,5 μήνες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για την ένταξη των κόκκινων δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι ρυθμοί συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα υποτονικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα δεν ρυθμίστηκε κανένα απολύτως δάνειο, ενώ στις 15 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν ρυθμιστεί συνολικά μόλις 7 δάνεια, αριθμός ιδιαίτερα αποκαρδιωτικός.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κατά την 15η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 13/10/2019:
- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 38.876 χρήστες, από 36.309 χρήστες μία εβδομάδα πριν, αύξηση κατά 2.567 χρήστες.
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 26.197 χρήστες, έναντι 24.452 μία πριν, αύξηση κατά 1.745 χρήστες .
- Έχουν υποβληθεί 140 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες, από 105 την περασμένη εβδομάδα.
- Έχουν δοθεί 17 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, αύξηση μόλις κατά μία.
- Έχουν ήδη αποδεχθεί 7 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων, όσο ήταν και την περασμένη εβδομάδα.