Site icon NewsIT
07:56 | 21.10.21

Έρχονται ανατιμήσεις από 10% έως 30% λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Έρχονται ανατιμήσεις από 10% έως 30% λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

FILE PHOTO: A shopper pays with a euro bank note in a market in Nice, France, April 3, 2019. REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

Θανάσης Παπαδής

Ο πληθωρισμός για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει δείξει τα δόντια του, σύμφωνα τουλάχιστον τόσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και με τον ΙΟΒΕ. Και οι δύο συμφωνούν ότι ναι μεν υπάρχει ενεργειακή ακρίβεια, ωστόσο αυτό δεν έχει περάσει σε μεγάλη έκταση σε βασικά προϊόντα.

Ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν ψυχραιμία προς πάσα κατεύθυνση. Την ίδια ώρα ωστόσο έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δείχνει πως η ακρίβεια… έρχεται καθώς οι επτά στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις μη αντέχοντας την αύξηση του κόστους, κυρίως του ενεργειακού.

Δύο στοιχεία κάνουν την κατάσταση να δείχνει πιο σοβαρή από όσο φαίνεται. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα προβεί σε αυξήσεις, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση.

Το άλλο στοιχείο έρχεται από την επισήμανση του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι στην περίπτωση που ο πληθωρισμός επηρεάσει τον μισθολογικό κόστος με αυξήσεις μισθών, τότε θα πάμε σε μία κατάσταση αλληλοτροφοδοτούμενη με πληθωριστικές πιέσεις.

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα την σειρά:

ΙΟΒΕ: Ο πληθωρισμός ακόμη δεν είναι πρόβλημα

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, αναφερόμενος στον πληθωρισμό τόνισε, ότι μέχρι στιγμής παραμένουν υπό έλεγχο οι τιμές στη χώρα, ενώ αν εξαιρεθούν τα ενεργειακά προϊόντα, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συστηματικό πρόβλημα πληθωρισμού στην Ελλάδα. Όπως πρόσθεσε, πάντα όταν μια οικονομία ανακάμπτει, αυξάνονται οι τιμές ενέργειας. Για αυτό και ζητούμενο είναι, οι τιμές ενέργειας να μην παρασύρουν σε αυξήσεις άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Ν. Βέττα, ο πληθωρισμός έχει θετικές και αρνητικές πλευρές, ενώ κρίνεται σημαντικός ως έναν βαθμό για τη ρύθμιση των χρεών. Ωστόσο, πάντοτε ο υψηλότερος πληθωρισμός έχει κερδισμένους και χαμένους και είναι πολύ πιθανό να βγουν χαμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως εξήγησε, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι η άμυνα στον εισαγόμενο πληθωρισμό, ενώ προειδοποίησε πως θα είναι ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος μια συνεχή αύξηση μισθών που να ακολουθεί τις αυξήσεις στις τιμές.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παγώσει

Ειδική αναφορά στο θέμα του πετρέλαιο θέρμανσης έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός σημείωσε: «Αυτό το οποίο πρακτικά με ρωτάτε είναι το εξής: Εάν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή που να μπορούν να την πληρώσουν, να μην το πάρουν, γιατί αναγκαστικά θα αυξηθεί η τιμή σε αυτούς, εφόσον τα ίδια χρήματα θα μοιραστούν σε περισσότερους ανθρώπους, ώστε να μην ξοδέψουν λίγο παραπάνω αυτοί που μπορούν να το προμηθευτούν παρά την υψηλή τιμή. Αυτή είναι η ερώτηση; Γιατί αν είναι αυτή η ερώτηση, για να σας πω την αλήθεια, εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και αυτόν που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κάτι που κάποιος το χρειάζεται και ευθύνη της πολιτείας είναι αυτός που πραγματικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να τον βοηθήσουμε για να μην παγώσει.

Από την άλλη αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα, τη χρονιά που η τιμή του πετρελαίου είναι πιο χαμηλή, όπως η περυσινή, εξοικονομεί χρήματα, ενώ τη χρονιά που είναι πιο υψηλή, μπορεί να επωμιστεί το λίγο υψηλότερο κόστος».

Βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει δείξει τα δόντια του. Και σημειώνει χαρακτηριστικά «μέχρι στιγμής η Ελλάδα μεγάλο πληθωρισμό δεν έχει, ευτυχώς. Στους επίσημους δείκτες της Eurostat είμαστε στα 2/3 του μέσου όρου της Ευρωζώνης».

ΒΕΑ: Οι 7 στους 10 ετοιμάζουν αυξήσεις

Σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, αναμένεται να οδηγήσει η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜμΕ εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων – υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!

Μάλιστα, από την έρευνα του ΒΕΑ προκύπτει, ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version