Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Έρχονται μειώσεις φόρων από το νέο έτος! Ποιους θα αφορά και τι περιλαμβάνουν

Έρχονται μειώσεις φόρων από το νέο έτος! Ποιους θα αφορά και τι περιλαμβάνουν

Μειώσεις φόρων βάζει “μπρος” η κυβέρνηση για το 2021. Το “κρυφό όπλο” που θα της επιτρέψει να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη.”Κλειδί” η προώθηση των μεταρρυθμίσεων/

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων από το επόμενο έτος δείχνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά ορόσημο, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα έχει την χαλαρότητα του 2020 σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Έτσι από την μία πλευρά θα επιχειρηθεί να υπάρξει ελάφρυνση των βαρών για τους μισθωτούς και την μεσαία τάξη και από την άλλη να υπάρξει αύξηση των εσόδων προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Στόχος βέβαια το αυτονόητο, οι συνέπειες και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο. Η συγκεκριμένη επιδίωξη βέβαια δεν αποτελεί ένα εύρημα ανάλογο της ανακάλυψης της πυρίτιδας, αφού πολλοί στο πρόσφατο παρελθόν το επιχείρησαν, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μείωση της παραοικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται πάντως τα συμπεράσματα – προτάσεις, της Επιτροπής Τεχνοκρατών υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα. Όπως σημειώνεται στην σχετική έκθεση βασική επιδίωξη, εκτός των άλλων είναι μέσω της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, να μειωθεί η παραοικονομία και να ενισχυθεί η απασχόληση.

Οι άμεσες παρεμβάσεις που προκρίνονται είναι η μείωση φόρων στους μισθωτούς, η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η επιβολή περιβαλλοντικών φόρων, που θα αντικαταστήσουν στην πλειονότητά τους, αυτούς που σήμερα ισχύουν.

click4more: Βηρυτός: Τουλάχιστον 78 νεκροί και 4.000 τραυματίες από τις κολοσσιαίες εκρήξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει το σχέδιο που έχει η ΝΔ για μειώσεις στην φορολογία και για το οποίο έχει δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός των μειώσεων φόρων που περιλαμβάνει το σχέδιο Πισσαρίδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ήταν σχεδιασμένη για εφέτος, αλλά λόγω κορονοιού πήρε αναβολή, αλλά και του Τέλους Επιτηδεύματος. Για το τελευταίο πιθανότατα είτε να μην συμβεί το επόμενο έτος, είτε η μείωση να είναι σταδιακή ή ακόμη και να υπάρξει στοχευμένη κατάργηση για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως άλλωστε έγινε και με τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Το κρυφό όπλο

Στο αντίποδα όλων των μειώσεων φόρων, υπάρχει και το σχέδιο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση των εσόδων στο απαραίτητο επίπεδο. Στην «μάχη» αυτή οι αρμόδιες αρχές φιλοδοξούν να έχουν σύμμαχο την τεχνολογία.

Έτσι λοιπόν προτείνεται να υπάρξει η κατάλληλη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων μέσων που θα μπορέσουν να ενισχύουν τη διαφάνεια και δημιουργήσουν κίνητρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κινηθούν, έτσι ώστε να ενταχθούν στην τυπική και όχι στην άτυπη οικονομία. Σε δραστηριότητες που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής μπορεί να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές μειωμένων φορολογικών συντελεστών προκειμένου να περιοριστεί το ανταγωνιστικό-φορολογικό πλεονέκτημα όσων δραστηριοποιούνται στην άτυπη οικονομία.

Όπως παρατηρεί η Έκθεση, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης απαιτεί μια αργή και επίπονη διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις, όπως η δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας είναι χρονικά πιεστικές, απαραίτητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο μεταβατικό στάδιο, και ανάλογα με τη δημοσιονομική ισορροπία, μέρος του κενού από τη μείωση των φορολογικών εσόδων μπορεί να χρειαστεί να ισοσκελιστεί από μείωση δαπανών, με έμφαση στην περιττή γραφειοκρατία, οργανισμούς χαμηλής απόδοσης, και άλλες μη αποτελεσματικές λειτουργίες. Η μείωση των δαπανών απαιτεί μια δύσκολη ισορροπία διότι υπάρχουν τομείς που χρήζουν ενίσχυσης, όπως η προσχολική εκπαίδευση, η υγεία και άλλες σημαντικές προτεραιότητες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις