Site icon NewsIT

Έρχονται πλειστηριασμοί ακινήτων σε δύο δόσεις – Ποιοι θα τύχουν προστασίας

15.02.2021 | 07:01
ΕΝΦΙΑ

Πολύ συζήτηση γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τους πλειστηριασμούς, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να μπει τέρμα σε ένα στρεβλό καθεστώς το οποίο ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι οι δανειστές και παράλληλα αποτελεί την μόνιμη διαφυγή των κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτών, και στην ανάγκη να προστατευτούν όλοι εκείνοι οι αποτελούν θύματα της πανδημίας.

Πόσο εύκολο είναι αυτό θα φανεί στην πράξη, αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους πλειστηριασμούς που έχουν μπει στον «πάγο» για δικαίους και αδίκους. Και επειδή όπως λέει ο σοφός λαός μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, η κυβέρνηση θέλει να βάλει κανόνες σε αυτό τον τομέα, βάζοντας ταυτόχρονα ένα ανάχωμα στην δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Η επιλογή που έχει κάνει είναι σαφής και διακριτή. Στο άμεσο μέλλον, μόνο οι βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία. Και όλα αυτά βέβαια ότι το ακίνητο που κατέχουν, είναι πρώτη κατοικία και κάτω από ένα όριο αξίας.

Click4more Μέχρι την 1η Ιουνίου η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Και όλα αυτά βέβαια μέχρι την 1η Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή το πτωχευτικό δίκαιο.

Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το περίγραμμα της συμφωνίας θα περιλαμβάνει την έναρξη των διαδικασιών για πλειστηριασμούς, για ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις, ή σε κάποιους που δεν είναι στην κατηγορία των πληττόμενων από την πανδημία και παράλληλα δεν είναι ευάλωτοι.  

Μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις θα λάβουν και την μορφή νομοσχεδίου που θα έρθει στην Βουλή μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Εν πολλοίς θα αναφέρεται ότι μόνο όσοι πλήττονται δεν θα βγαίνει το ακίνητό τους στο σφυρί. Για την ακρίβεια μάλιστα δεν θα ξεκινούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού, αφού για φτάσει την τελική του φάση μία διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 8 – 10 μήνες.

Με λίγα λόγια ένα ακίνητο για το οποίο θα ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου οι διαδικασίες, θα βγει σε πλειστηριασμό την καλύτερη περίπτωση στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, άρα υπάρχει ο χρόνος για όποιον θέλει να μπορεί να αλλάξει την τύχη του ακινήτου.

Ας δούμε τώρα που θα συνεχίζουν να έχουν την προστασία της Πολιτείας.

  • Οι εργαζόμενοι εκείνοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση ή των οποίων ο μέσος μεικτός μηνιαίος μισθός, αφαιρουμένων πρόσθετων ή άλλων έκτακτων αποδοχών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020, παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση ή των οποίων τα έσοδα του β΄ τριμήνου του 2020 παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
  • Άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση.
  • Φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.
  • Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση με βάση τα τηρούμενα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
  • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή τον μηχανισμό «Συν-Εργασία», και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν παρουσιάσει μείωση εισοδημάτων λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Επιπλέον κριτήρια

Δεν τελειώνουν όμως εκεί οι προϋποθέσεις ώστε κάποιος να τύχει προστασίας. Εκτός των παραπάνω θα πρέπει:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα του φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή συμβίο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι 3 εξαρτώμενα μέλη.
  • Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του φυσικού προσώπου, του/της συζύγου ή συμβίου του και των εξαρτώμενων μελών στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου της οφειλής για την οποία επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
  • Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του/της συζύγου ή συμβίου και των εξαρτώμενων μελών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να έχει συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.
  • Τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη, για να κριθεί η επιλεξιμότητα του φυσικού προσώπου, ως αξία του ακινήτου που αποτελεί την κύρια κατοικία, καθώς και ως αξία της λοιπής περιουσίας, λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία πράξη προσδιορισμού φόρου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version