Πλώρη για τουριστικά έσοδα στην περιοχή των 15 διs. ευρώ η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ο τουρισμός μαζί με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση θα είναι οι τρεις πυλώνες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της επόμενη χρονιά.
Η χρονιά που ολοκληρώνεται σιγά σιγά αφήνει συνολικά έσοδα από τον τουρισμό κοντά στα 10 δισ. ή λίγο πάνω από αυτό το όριο, μία επίδοση εξαιρετική, αν και μένει μία γλυκόπικρη γεύση, δεδομένου ότι η καλή επίδοση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο «άνοιξε» την όρεξη σε πολλούς για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Τον Σεπτέμβριο ο τουρισμός παρουσίασε έσοδα που κινούνται στο 75% αυτών του 2019. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό περιλαμβάνεται στα απολογιστικά στοιχεία του 2021, τα τουριστικά έσοδα διαμορφώνονται στο 55% αυτών του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς στα περίπου 10 δις ευρώ.
Για το 2022, η εκτίμηση από το υπουργείο Οικονομικών, ανεβάζει τα έσοδα στο 80% έως 85% αυτών του 2019, κάτι που αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς πέριξ των 15 δισ. ευρώ.
Βέβαια δεν αποκλείεται το τελικό αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο πάνω, αλλά όχι μεγάλες διαφορές και αυτό εξηγείται από την ανάλυση των δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί αυτή την στιγμή.
Το 9μηνο του 2021 τα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 8,757 δισ., έναντι 16,107 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Με λίγα λόγια με βάση τα στοιχεία έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα έσοδα αντιστοιχούν στο 54,4% αυτών του 2019.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 2021 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 2,175 δισ. ευρώ, έναντι 2,886 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 75% του Σεπτεμβρίου 2019.
Στο τελευταίο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019, τα έσοδα ανήλθαν σε 2,071 δισ. Κατά συνέπεια αν συνεχιστεί η τάση του επικρατεί αυτή την στιγμή, δηλαδή τα έσοδα να κινούνται στο 70% – 75% αυτών του 2019, θα προστεθούν έσοδα περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, και το σύνολο θα φτάσει στα 10,2 – 10,3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση η τελική επίδοση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία, αφού θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος, τον περασμένο Μάιο ήταν να διαμορφωθούν τα έσοδα στα 9 δισ. ευρώ. Μετά μάλιστα και από τα προβλήματα του Ιουνίου με τους Άγγλους και τους Ρώσους, η εκτίμηση άλλαξε επί τα χείρω και προσγειώθηκε στα 5,5 έως 6 δισ.
Οπότε όπως και να δει κανείς την εξέλιξη αυτή, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την ανθεκτικότητα του ελληνικού Τουρισμού. Δείχνουν ωστόσο, ότι οι απώλειες 6,5 μηνών, από τις αρχές του έτους, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν σε μόλις 2,5 μήνες σεζόν, όπως επεσήμανε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και παράλληλα, καταδεικνύουν την ανάγκη στήριξης του κλάδου στον δύσκολο Χειμώνα που είναι μπροστά. Και βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι οι εισπράξεις θα ήταν ακόμη υψηλότερες, αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήταν καλύτερη και η πορεία των εμβολιασμών ομοίως.
Για το 2022, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη παίρνουν οι επενδύσεις, με προβλεπόμενη αύξηση 21,9% και καθοριστική τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνεισφέρει 2,9 μονάδες στο ΑΕΠ.