Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα, πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη και, μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι άμεσα θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση από τον κ. Χαρίτση.
Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός αφορά στους δικαιούχους των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Με τη σύσταση του Λογαριασμού αυτού επιτυγχάνεται η εκταμίευση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων προς τους δικαιούχους των τεσσάρων δράσεων επιχειρηματικότητας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση από μέρους τους εγγύησης προκαταβολής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του διαμορφούμενου πλαισίου πολιτικής, που προωθείται από το υπουργείο, για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδοτική στήριξη των δικαιούχων, προκειμένου να διευκολύνονται στις επιχειρηματικές τους πρωτοβουλίες.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρίτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με τη σημερινή συνάντηση επισφραγίζεται μία νέα συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των δικαιούχων των δράσεων επιχειρηματικότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020”. Με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Βαρλαμίτη, συμφωνήσαμε σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση ενός Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού, ο οποίος θα απαλλάξει τους δικαιούχους των δράσεων από την κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής-μία προϋπόθεση, που, όπως είναι γνωστό στην αγορά, δρούσε αποτρεπτικά για πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων. Πρόκειται για ένα μέτρο ουσίας, που ανταποκρίνεται σε ένα βασικό αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, αλλά και ενός πολύ μεγάλου πλήθους υποψηφίων επενδυτών που επιδεικνύουν διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Είμαστε σίγουροι ότι η ενεργοποίηση του Λογαριασμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».