Οικονομία

Εστίαση: Τα ποσά ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση ανάλογα με το τζίρο

Το πιο γενναιόδωρο από όλα τα πακέτα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, στην περίοδο της πανδημίας, είναι αναμφίβολα αυτό για την εστίαση, έναν κλάδο που χτυπήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, όσο λίγοι.

Απευθείας χρηματοδότηση, χωρίς υποχρέωση επιστροφής, που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις το 2019 και με ανώτατο όριο τις 100.000 ευρώ.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση, αρκεί να δώσουμε μερικά παραδείγματα.

  • Επιχείρηση με τζίρο 50.000 ευρώ το 2019, θα λάβει 3.500 ευρώ επιδότηση,

  • Επιχείρηση με 200.000 ευρώ τζίρο θα 14.000 ευρώ.

  • Επιχείρηση με τζίρο τουλάχιστον 1.428.580 ευρώ θα λάβει την ανώτερη επιδότηση των 100.000 ευρώ.

1 δισ. ευρώ στην εστίαση

Ήδη έχει δοθεί στην εστίαση 1 δις ευρώ, όπως σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτηριστικά τόνισε «για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους».

Ικανοποίηση υπάρχει στον κλάδο από την ανακοίνωση του εν λόγω μέτρου. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς «έρχεται αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσατε να καλύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος με το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων».

Γεωργιάδης: Δεν πάμε να καλύψουμε ζημιές

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης τόνισε ότι «μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση».

Και κατέληξε «η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών».

Κάτι που πέρασε στα ψιλά των χθεσινών ανακοινώσεων είναι ότι η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου. Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αυτό συμβαίνει «ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες».

Ζητούμενο το πότε θα ανοίξει η αγορά

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, πάντως αναφέρουν ότι καλό το πρόγραμμα θα βοηθήσει την αγορά, αλλά όπως σημειώνουν με έμφαση «θα δώσει ανάσα σε ανοικτή επιχείρηση, σε μία κλειστή θα είναι δώρο άδωρο».

Ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς, τουλάχιστον πριν το Πάσχα.

Θεωρούν μάλιστα πως είναι πιο ασφαλές να πάνε οι πολίτες σε ένα κατάστημα εστίασης, όπου τους κανόνες θα τους αστυνομεύουν αρκετοί (ο ιδιοκτήτης και οι υπάλληλοι) παρά να πάνε σε μία πλατεία ή σε μία παραλία, όπου κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το αν τηρούνται ή όχι οι κανόνες.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα